3 hónapnál régebbi cikk

Terménytisztító- és szárítóüzem létesült Dunaföldváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
Terménytisztító- és szárítóüzem létesült Dunaföldváron

Az ötödik gazdatalálkozó keretében adták át a GOF Hungary Kft. termény tisztító- és szárítóüzemét Dunaföldváron. A céget húsz évvel ezelőtt alapította 3 gazdacsalád. A beruházás több mint 2 milliárd forintból valósult meg. 

Az üzem szárítója 40 tonna per óra kapacitással működik. Az GOF Hungary Kft. új telepét  a felépített napelem parkkal működtetik. A beruházás 2.3 milliárd forintból valósult meg, a költségek felét állami támogatásból fedezték. Nagy István agrárminiszter elmondta, a cég működése jelképezi a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét. Mint mondja, azért, hogy a gazdasági kihívásokra választ tudjunk adni, a kormány megháromszorozta a forrásokat. 

"2027-ig még 2900 milliárd forintunk áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy beruházásokat hajtsunk végre. Ebből csupán 600 milliárd forint érkezik az Európai Unióból 2300 milliárd forint nemzeti forrás. Ennyit jelent az a történelmi döntés. Mi lesz ennek a következménye? Az, hogy amivel eddig le voltunk maradva, azt igyekszünk e ciklus alatt bepótolni."

A miniszter hozzátette, a feldolgozottság szintjét tudjuk növelni az új beruházásokkal. Nem szemben értékesítjük a gabonát, feldolgozzuk a terményt, és azt értékesítjük. A gyors változásokra gyors választ kell adni. Erről kell, hogy szóljon a 21. század mezőgazdasága. 

"Ki kell használnunk a termőhelyi adottságunkban rejlő kiváló lehetőségeket, adottságokat, a magyar szellemi potenciállal és a gazdasági lehetőségekkel, a fejlesztéssel. Mindhárom adott, hiszen a termőföldünk kiváló, az egyetemi átalakulásokkal a szakembereink a legmodernebb ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek, és van forrás arra, hogy ezt mind a valóságban tudjuk megjeleníteni."

Az agrárminiszter ismertette, megjelent egy pályázati felhívás 200 milliós kerettel, amely az élelmiszeripari pályázatokat támogatja. Újdonságról is szólt Nagy István, a támogatásokat mindig háromféle típusú gazda veheti igénybe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek