1 hónapnál régebbi cikk

Olaszországban alkottak a székesfehérvári Kodály Zoltán Iskola tanulói
Fehérvár Médiacentrum fotója
Paulusz Afrodité
Olaszországban alkottak a székesfehérvári Kodály Zoltán Iskola tanulói

Chioggia festői utcáit és látványosságait, a mediterrán élet rezdüléseit festették és rajzolták meg a Kodály Zoltán Iskola diákjai, akik egy hetet töltöttek el a Velence közelében fekvő, kulturális központnak számító városban.

Különleges kiránduláson, de mondhatjuk azt is, tanulmányúton, élményszerző és értékteremtő héten van túl a Kodály közel félszáz tanulója. A fehérvári tanintézmény küldöttsége Olaszországban, Chioggia álomszép városkájában járt, ahová egy különleges és híres helyi esemény újragondolt megvalósítása vitte a kodályos fiatalokat.

Chioggia 48 ezer lakosú város a Velencei-lagúna déli részén. A város nem csupán komoly turisztikai központja a régiónak, de Olaszország második legnagyobb halászatra specializálódott településeként is ismert. Kulturális élete a régióhoz illően gazdag, itt található a világ egyik legrégebbi toronyórája, melyről a neves Big Bent is mintázták, de az építészeti emlékek mellett irodalmi és képzőművészeti központként is számon tartják.

Utóbbi terület egyik legfontosabb hónapja a szeptember, Chioggia ilyenkor megtelik híres és hírnévre még csak vágyó festőkkel, akik felszerelésükkel ellepik a város tereit, utcáit, a képzőművészeti fesztiválon így sorra készülnek a környék szépségeit bemutató alkotások, festmények Chioggia lakóinak és az eseményre érkező vendégeknek legnagyobb örömére.

És hogy hogyan kapcsolódik Chioggia legnevesebb művészeti attrakciójához a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium? Nos, a válasz roppant egyszerű: Paulusz Afrodité révén, az iskola munkatársa ugyanis hosszú évekig az olasz városban élt a helyi rádió tulajdonosaként. Az ő ötlete volt, hogy amit a nagy festők megvalósítanak szeptemberben, azt a kodályos diákok is meg tudják tenni májusban!

Az ötlet gyorsan szervezési, majd megvalósulási szakaszba lépett, 2024 májusában pedig elindult a közel félszáz (a gimnáziumban egyébként pont olaszul is tanuló) diák a kísérő pedagógusokkal az izgalmas túrára.

Az egyhetes chioggiai tartózkodás igen mozgalmasan telt, a közös alkotás rögtön egy tengerparti festéssel indult, majd a gyönyörű olasz kisváros nevezetességei, romantikus utcái, különleges épületei és mediterrán hangulatának színes pillanatai is sorra papírra kerültek szebbnél szebb alkotások formájában. Az egyhetes tartózkodás során minden diák 4-5 alkotást készített, de volt, aki fényképezőgépével komplett sorozatokon örökítette meg az utazást.

Az alkotás mellett természetesen jutott idő a közeli Velencébe tett kirándulásra, de a Kodály csapatának jutott feladat a kapcsolatépítés terén is. A kis küldöttséget fogadta ugyanis Chioggia polgármestere, Mauro Armelao, illetve Gianni Pagan, a helyi turisztikai szövetség elnöke. Az olasz város első embere örömét fejezte ki a Kodály látogatása kapcsán, kiemelve, hogy első szervezett magyar iskolai csoportként érkeztek a helyi kultúra felfedezésére.

És itt álljunk is meg rögtön egy szóra! Chioggia polgármesterének mondatai nem számítanak üres frázisnak, hiszen ahogy azt az út szervezője, Paulusz Afrodité elárulta, a helyi újságok és a régió önálló televíziója is készített anyagot a fehérvári fiatalok látogatásáról! Mauro Armelao a helyi turizmus kialakulását bemutató kiadvánnyal is meglepte a csoportot, sőt, reményét fejezte ki, hogy Chioggia és Székesfehérvár kapcsolata ezzel a látogatással egy akár testvérvárosi viszonyt is elérő útra léphet.

A Kodály Zoltán Iskola tanulói közössége tehát igen élménydús hetet töltött Olaszországban, a Chioggia látványosságai mellett a mediterrán életérzést is megörökítő alkotásokat a tanintézmény szeretné egy kiállítás formájában is bemutatni majd. Amint biztossá válik a tárlat helyszíne és időpontja, természetesen mi is beszámolunk róla.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek