2 hónapnál régebbi cikk

Hullámlemez vásárlás: árak és felhasználási lehetőségek
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/anaterate
Hullámlemez vásárlás: árak és felhasználási lehetőségek

A hullámlemezek lágy megjelenésű tetőfedő anyagok, amelyek különleges hullámformával rendelkeznek. Általában 0,40 és 0,75 milliméteres vastagságban kerülnek legyártásra horganyzott, vagy cinkkel felületkezelt acéllemezekből. A felületkezelés során a lemezek egyik oldalát egy műanyag bevonattal is ellátják annak érdekében, hogy az időjárással szemben sokkal ellenálóbbak legyenek.

Mire figyeljünk méretválasztásnál?

A vastagság mellett a szinuszt kell még figyelembe venni. Általában "S" vagy "SIN" rövidítéssel tüntetik fel, és ez jelenti magát a hullámot. A betű vagy betűk után egy számot is láthatunk, amely a hullámprofil magasságát jelzi és milliméterben adják meg.

Megkülönböztethetünk bitumenes és műanyag hullámlemezt

A fém hullámlemezekről már ejtettünk pár szót. A műanyag lemezek a bitumenesnél jóval olcsóbb így, ha a tetőszerkezetre szánjuk, akkor inkább ezt érdemes választani. A könnyed súly miatt a tetőszerkezet kivitelezés során nagyon sok felesleges költségtől kímélhetjük meg magunkat. A bitumenes lemezek tartósabbak lehetnek, de áruk drágább, mint műanyag társuké.

Mit tudhatunk az árakról?

A hullámlemez árak színek szerint változnak. Általában 1690,- és 3790,- Ft/négyzetméter áron érhetők el. A drágább színek közé tartozik a famintás dió, a bézs, a sárga, a narancssárga, a vörös és a kék. Közepes árfekvésű például a zöld, az antracit és a téglavörös. A legolcsóbb színek közé tartoznak a barna egyes árnyalatai.

Mire használhatjuk fel?

A lemezek felhasználása szinte megegyezik a trapézlemezével, de ezek valamivel esztétikusabb megjelenést kölcsönöznek otthonainknak. A hullámlemez függőlegesen és keresztirányba is rögzíthető, így bármilyen tervvel is álljon elő az építészünk, biztosan megoldást talál a lemezek beépítésére. Mivel számtalan szín áll rendelkezésünkre, így otthonunk színvilágába könnyedén beilleszthető. A telepítése nagyon rövid időt vesz igénybe, így, ha a cserép és a hullámlemez között kell döntenünk, akkor inkább az utóbbira szavazzunk.

Nem feltétlenül szükséges, hogy szakembert bízzunk meg a kivitelezéssel, mi mégis mindenkit arra bíztatunk, hogy ne álljon neki a lemezek felszerelésének. Építkezés közben számtalan olyan probléma adódhat, amelyet csak szakember tud kezelni, így, ha fontos számunkra a nyugalmunk, akkor inkább bízzuk profira.

Felhasználhatjuk tetőfedésre, a már meglévő hullámpala lecserélésére, különféle belső burkolatok kivitelezésére. Egyre többen alkalmazzák a kertekben, vagy esetleg garázsajtónak. Melléképületek esetében burkolóanyagként alkalmazhatjuk, bármelyik, számunkra szimpatikus színben.

Láthatjuk, hogy egy igen sokoldalúan felhasználható építőanyagról van szó, amellyel nyugodtan kiválthatjuk a hagyományos cserép tetőfedést. Emellett pedig sok egyéb területen is alkalmazhatjuk borításként is. A színválaszték igen széles, így nagyon könnyedén beilleszthetők otthonunk meglévő színvilágába. A kivitelezéshez pedig inkább hívjunk szakembert, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy profi fekteti le a hullámlemezeket, vagy pedig mi kínlódunk vele.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek