4 évnél régebbi cikk

Beázástól félsz? Használj Fragmat bitumenes szigetelő anyagokat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Beázástól félsz? Használj Fragmat bitumenes szigetelő anyagokat

Minden az alapokkal kezdődik. Az építkezés különösen. Gondoljunk időben a megfelelő víz- és hőszigetelésre! Ehhez adunk most tanácsokat.

Amikor a telkünkön elkészül a betonalap, azt szigetelni kell, mielőtt elkezdjük felhúzni a falakat. Nem mindegy azonban, milyen bitumenes lapot használunk ehhez.

„Vastagságra három-négy milliméteres az elfogadható, olyan, amit nem lehet kézzel széttépni. Nem érdemes azon spórolni, amit később már nem lehet kijavítani vagy csak óriási költségek árán. Jobban tesszük, ha az elején áldozunk a minőségre: alkalmazzunk modifikált bitumenes lemezt, és ne üvegfátyol-hordozójú legyen – mert az szakad – hanem inkább szövet legyen a bitumen hordozórétege!” – hangsúlyozta Ákos Szilárd, a Chemikal Építőanyag- és festékáruház tulajdonosa.

 

 Ezt tegyük a pincefallal!

Pince illetve garázs építésénél a föld alatt még jobban kell ügyelni a minőségre, hiszen ott folyamatosan vízterhelésnek van kitéve a szigetelés. Ráadásul mostanában gyakran özönvízszerű esők zúdulnak ránk, melyek után sokáig pang a víz és ostromolja a szigetelést.

„A pince oldalfalára ezért kívülről mindenképpen két réteget javaslok, és még erősebb bitumenes lemezt, úgynevezett SBS-modifikáltat.” – figyelmeztet a szakember.

Akár öntapadós bitumenes lemezt is használhatunk ma már, amit önállóan is fel tudunk rakni. Ez Nyugat-Európában már tizenöt éve nagy divat a szakemberhiány miatt.

 

Így óvjuk a víztől a tetőt!

A másik terület a házon, ahol ügyelni kell a vízszigetelésre, a tető. Mivel ma már nagy divat a lapos tető a modern házakon, amiről nem folyik le csak úgy az esővíz, ott is a megfelelő bitumenes lemezt kell használni a vízzárásra: „Itt is két réteg használatát ajánlom, másodikként olyat, amin egy speciális keramizált őrlemény van. Ezáltal visszaveri a napfényt, jobban bírja a hőt és a házunk sem melegszik fel annyira. Léteznek speciális fehér festékek, melyekkel ha bevonják, még jobban visszaveri a hőt. Sőt ha van napelemrendszerünk, a fehér színe miatt még azt is hatékonyabbá teszi.”

Lapos tető szigetelése esetén a bitumen mellett a másik népszerű anyag a PVC. Ákos Szilárd szerint – bár az ára magasabb – ebben van a jövő: „Sokkal inkább környezetbarát, hiszen a bitument a savas esők oldják, és a csatornán keresztül bejut a földbe. A PVC is kőolajszármazék ugyan, de használata mégis kevésbé káros. A nagy áruházak teteje általában már ilyennel készül.”

Hozzátette: az építőanyag-ipar számára egyre nagyobb a kihívás, mert egyre extrémebb épületek emelkednek, ebből adódóan nő a kínálat és a választék.

 

 

Hő- és hangszigetelés egyben

Amikor a ház már szerkezetkész, elérkezünk a hőszigetelés folyamatához. A téglafalat kívülről szokták hőszigetelni polisztirollal: „A legújabb fejlesztés a grafitos polisztirol, melynek a gyártók még jobb hőszigetelő képességet tulajdonítanak, és kevésbé vastag réteg is elég belőle. Emellett szálas hőszigetelést is alkalmaznak házakon: ez összenyomhatatlanul kemény bazaltgyapotból készül. Komoly előnyeként tartják számon, hogy lélegző anyag és tűzzáró réteget képez. A mindennapokban leginkább azt a tulajdonságát értékelhetjük, hogy rendkívül jó hangszigetelő. Egy forgalmas utcafronti falra biztosan ezt választanám!”

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek