2 évnél régebbi cikk

Építkezel? Érdemes most megvenni az alapanyagokat!
·Életmódépítkezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Chemikál
Építkezel? Érdemes most megvenni az alapanyagokat!
·Életmódépítkezés·Utolsó frissítés: undefined

További extrém drágulás várható a piacon, nem érdemes halogatni az építőanyagok beszerzését, különös tekintettel a szigetelőanyagokra. De hova forduljunk Fehérváron?

Nincs szerencséjük azoknak, akik most építkeznek, és nincs lehetőségük félbehagyni, elhalasztani a munkálatokat.

Csak az elmúlt hat hónapban 60-120 százalékos áremelkedés volt az építőanyagok piacán, és az elkövetkező hetekben-hónapokban újabb sokkoló drágulás és alapanyaghiány várható. Szerepet játszik ebben az orosz-ukrán háború, a covid helyzet, az infláció és az emelkedett nemzetközi üzemanyagárak. 

Mint Ákos Szilárd, a székesfehérvári Chemikál Építőanyag- és festékáruház ügyvezető igazgatója az fmc.hu-nak elmondta, az előállítás, az alapanyagok és a szállítás is jelentősen megdrágult, a gyártók és a kereskedők is nagyon nehéz helyzetben vannak, nehezen tudják teljesíteni a nagyobb megrendeléseket.

A szakember hozzátette, idén sajnos nem az a kérdés, hogy van-e bármilyen innováció a piacon, hanem hogy egyáltalán van-e anyag és az mibe kerül. 

Ákos Szilárd azt is kiemelte, havonta változó árakra kell számítani a jelenlegi helyzetben, így azt javasolja, az építkezésre szánt pénzt a lehető leghamarabb fektessük alapanyagba, mert lehet, hogy ami most elégnek bizonyul, az az összeg néhány hét múlva már jócskán kevés lesz. 

Előleget már nem vesznek fel a tüzépek, nem lehet előre rendelni, mert pillanatok alatt változnak az árak – figyelmeztet.  - Aki nem tudja elhalasztani a munkálatokat, annak most tényleg érdemes a lehető legsürgősebben mindent beszerezni.”

Mint elmondta, az épületek szigeteléséhez használt külső homlokzati polisztirol, kőzetgyapot, üveggyapot a leginkább árérzékeny termékek közé tartoznak, ezek megvásárlását semmiképp se halogassuk. 

Jó választás lehet a Szárcsa utcában található Chemikál építőanyag áruház legújabb terméke az Izocam tekercses üveggyapot, melynek a cégük a kizárólagos magyarországi forgalmazója.

Arról, hogy miért fontos az épület megfelelő hőszigetelése és hogyan válasszunk ehhez anyagot, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:  

Kapcsolódó
Milyen a jó házszigetelés, és hogy állapíthatjuk meg, ha gyengébb minőségű, esetleg hamisított a polisztirol?

Környezetvédelmi és gazdasági szempontból sem mindegy, hogy házunk meztelen vagy megfelelő szigeteléssel ellátott. De milyen a megfelelő szigetelés, és milyen a hamis polisztirol?

És hogy vajon miként lassulhat, fordulhat vissza ez az extrém drágulás? Ákos Szilárd szerint ez a kereslet fokozatos csökkenésének lesz majd az eredménye. „Míg várhatóan ez év második félévében az  anyagok tovább drágulnak,a munkadíj csökken majd a recesszió miatt.  Olcsóbb lesz a kivitelezés, ott egyenlítődik ki ez a helyzet. Idővel a munkaerőpiacon óriási szabad kapacitások lesznek.”
 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek