3 évnél régebbi cikk

Milyen a jó házszigetelés, és hogy állapíthatjuk meg, ha gyengébb minőségű, esetleg hamisított a polisztirol?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Milyen a jó házszigetelés, és hogy állapíthatjuk meg, ha gyengébb minőségű, esetleg hamisított a polisztirol?

Környezetvédelmi és gazdasági szempontból sem mindegy, hogy házunk meztelen vagy megfelelő szigeteléssel ellátott. De milyen a megfelelő szigetelés, és milyen a hamis polisztirol?

Ma már szinte alapelvárás, hogy egy családi ház környezetbarát és a lehető legkisebb rezsiigényű legyen. A jó hőszigetelési értékkel bíró ablakok mellett pedig a ház burkolása, a megfelelő hőszigetelés a legfontosabb elem.

A jól kiválasztott hőszigetelési rendszer mellett a fűtés és a hűtés költsége is csökken, de ami legalább ilyen fontos: ugrásszerűen emelkedik a komfortérzet.

Előbbit sokat nem kell magyarázni: a ház ősszel/télen lassabban hűl le, nyáron lassabban melegszik fel, vagyis ősszel a fűtést később kell indítani, tavasszal hamarabb lehet leállítani, ahogy nyáron is jelentősen csökkenthetjük a klíma működési idejét.

Hogy a komfortérzetnél mire is gondolunk?

Többek között arra, hogy megnyugtató tud lenni, ha az ablak mellett nem fütyül be a szél, és egy zimankós téli reggelre ébredve sem sugározzák a falak a hideget...

A kellő vastagságú, megfelelő hőszigetelés kiválasztása azonban nem is annyira egyszerű, számos buktatóval találkozhatunk az úton.

Hogy mire kell figyelni, arról a hőszigetelési megoldásokra specializálódott, székesfehérvári Chemikal építőanyag és festékáruház ügyvezető igazgatóját, Ákos Szilárdot kérdeztük meg. 

- A hangsúly a minőségen van! A megfelelő K-érték (hőátbocsátási tényező), vagyis a megfelelő hőszigetelés eléréséhez mindig a falvastagságból kell elindulni, ahhoz kell méretezni a felrakandó anyag vastagságát. Többfajta hőszigetelés közül tudunk jelenleg választani: lehet kőzetgyapot-alapú, illetve polisztirol-alapú is - vagy ahogy sokan ismerik: a nikecell - a szigetelésünk.

Utóbbitól vannak, akik félnek, azt gondolják, hogy nem lélegzik és bepenészesedik tőle a házuk. A polisztirol bár valóban lezárja a házat, de az esetleges penészesedés nem emiatt alakul ki, hanem éppen a megfelelő szigetelés hiánya miatti hőhidak következtében.

Ugyanis ha például egy koszorút nem jól szigetelnek, a külső és belső hőmérsékletkülönbség miatt ott állandóan pára csapódik ki, és megtelepszik a penész.

Ám, ha minden jól van szigetelve, akkor sohasem alakul ki penészesedés, mert a koszorúban is ugyanannyi lesz hőmérséklet, mint a téglában.

Bár legtöbbünknek nem idegen kifejezés a K-érték, azért kevesen vannak, akik azt is ki tudják számolni, hogy adott vastagságú, minőségű falazathoz, milyen vastagságú szigetelés kell feltenni, hogy végeredményben legyen az egész műveletnek értelme, és ne csak elköltsünk egy csomó pénzt jelentős előrelépés nélkül.

- Nem is kell, hogy tudja, hiszen ezt mi itt kiszámoljuk, illetve azt is, hogy adott alapterületű ház mekkora anyagigénnyel bír. Azt azonban tudnunk kell, hogy milyen falazóanyagból épült a ház: kisméretű téglából, B30-asból, esetleg vályogból.

Vályogból? A köztudatban az van, hogy vályogot nem szabad szigetelni...

- Nem mindegy, hogy mivel! A vályognak valóban lélegeznie kell, így csak a kőzetgyapot javasolt, illetve nagyon fontos, hogy a belső felülete is lélegezzen, így oda speciális klímaglettet kell feltenni, hogy a fal teljes keresztmetszetében lélegezni tudjon. Festeni pedig szigorúan mészfestékkel szabad.

Ha megvan az, hogy milyen vastagságú polisztirol-szigetelésre van szükségünk, van-e bármilyen további fontos szempont választáskor?

- Nagyon sokfajta gyártó létezik Magyarországon, és persze szerte Európában, valamint a világon is, és mint mindenben, a polisztirol-szigetelésben is felbukkanhatnak hamisítványok, sajnos.

Van, ahol költségcsökkentés gyanánt a polisztirolhulladékot visszadarálják, és ezt a granulátumot a gyártás során belerakják az újonnan készülő termékbe.

Emiatt az eljárás miatt megváltozik a polisztirollap szerkezete. Ha kézzel megnyomjuk, és roppanó hangot hallunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a megengedettnél nagyobb százalékban van benne visszadarálék; ez már befolyásolja a szerkezetet, a sűrűséget, a nyomószilárdságot, végeredményben pedig a hőszigetelőképességét.

Sokan szeretik lobogtatni a laborpapírokat, hogy milyen jó eredményekkel bír az adott szigetelés. Én sokkal jobban hiszek annak az eredménynek, amit le tudok mérni centivel, meg tudok mérni mérleggel, meg tudok állapítani tapintással, nyomással.

Nekünk és a vásárlóknak sincs laborunk, éppen ezért fontos, hogy választás előtt igenis fogjunk meg a kiválasztott márkából néhány darabot, nyomjuk meg, hogy mennyire szilárd, simítsuk végig, hogy mennyire egyenletes a lap, illetve ami még nagyon fontos: nézzük meg a lapok sarkait, éleit!

Sajnos nem ritkán fordul elő, hogy a sarkok nem derékszögűek, és amikor felrakjuk a lapokat a falra, akkor bizony hézagok maradnak, ott pedig hőhíd alakul ki.

Az is javaslom, ha jó hőszigetelést szeretnénk a házunkra, akkor ragaszkodjunk a márkákhoz! A név kötelez, a nagy márkák pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy gyenge minőséget adjanak, de azt is tapasztaljuk, hogy szerencsére egyre több kicsi, de becsületes gyártó is van a piacon.

A Chemikálnál a hőszigetelésre specializálódtunk, és pontosan látjuk, hogy több nagyon jó termék, márka is van a piacon, ám mi a Fragmat márkát választottuk, forgalmazzuk, és garanciát is vállalunk érte.

Nemcsak ár-érték arányban kiemelkedő, de a minőségéről sokat elmond, hogy a kimagaslóan szigorú szabályokkal rendelkező Németországban és Ausztriában is kedvelt és keresett márka.

Mivel a hőszigetelés általában az építkezés utolsó lépései között van, ilyenkorra már előtérbe kerül a spórolás, de a polisztirol minőségen és vastagságon nem szabad spórolni! Óriási költség ugyanis újracsinálni a szigetelést, mert mondjuk hőhidak alakultak ki a nem megfelelő illeszkedés miatt, vagy túl kevés lett a vastagság.

Az utóbbi években lett felkapott a grafittartalmú szigetelés. Tényleg sokkal jobb?

- Elméletileg 20 százalékkal jobb hőszigetelési értéke van, mivel hőtükrös tulajdonságokkal bír a grafit miatt. Én azonban jobban hiszek a klasszikus, de vastagabb polisztirolban, és a két termék közötti pénzkülönbséget szerintem érdemesebb egy magasabb minőségű vakolatra költeni, esetleg egy szilikonvakolatra.

A lábazat szigetelése is sarkalatos kérdés, hiszen ott még több külső hatásnak van kitéve a ház.

- A lábazathoz zártcellás polisztirolt ajánlunk, aminek az alapanyaga ugyanaz, mint a hagyományos polisztirolnak, de más eljárással készül, a nyomószilárdsága is sokkal nagyobb, és ami pedig a legfontosabb: nincs vízfelvétele. Sem a páralecsapódás, sem pedig a talajvíz, esővíz nem szívódik bele.

A legalsó sort mindig ezzel indítsuk, mert a hagyományos polisztirol a lábazatnál jelentkező vizeket felszívja, ez azonban a legkevésbé sem, nem ázik fel és nem dobja le a vakolatot. Nyugodtan lehet föld alá is tenni, olyannyira, hogy mélygarázsoknál is ezt használják szigetelésre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek