Mik a megfelelő hőszigetelés legnagyobb előnyei?
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash/charlesdeluvio
Mik a megfelelő hőszigetelés legnagyobb előnyei?

A hőszigetelésnek elég sok előnye van, az anyagi vonatkozáson kívül többek között a komfortérzet növekedése, a környezetszennyezés csökkentése és az épület állagának megóvása is az előnyök közé tartozik. Nézzük meg, hogy pontosan milyen előnyökkel számolhatunk rövid és hosszú távon a hőszigeteléssel és azt is vizsgáljuk meg, hogyan tudjuk megfelelő módon elvégezni/elvégeztetni a hőszigetelési munkát.

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy 2024-ben akár állami támogatással is szigeteltethetjük otthonainkat. És hogy mit érdemes erről a támogatási formáról tudni? Alapvetően azt, hogy csak bizonyos életkorú épületekre lehet igénybe venni, egész pontosan 1990. December 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra (ikerházak, sorházi családi ház és többlakásos családi ház).

Ez a támogatás csak energetikai fejlesztés szempontjából érvényesíthető: Energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a megtakarítást, a beruházás előtt és után is! Legalább 30%-os energiamegtakarítást eredményező homlokzati és vagy tető hőszigetelés, nyílászárócsere, víz- és fűtésrendszercsere oldható meg.

És miért annyira fontos a szigetelés?

Megfelelő vastagságú és minőségű szigeteléssel megfoghatjuk az épületből elillanó hőenergia: 20-25 %-át a födém és a tető irányában, 25-35 %-át a homlokzati falakon keresztül. Azért a födém és a homlokzati szigetelés mellett fontos az aljzatszigetelés (10-15 %) és a korszerű, jól szigetelő nyílászárók.

Az utólagos homlokzatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!

A fűtés mellett a hűtési költségen is rengeteget spórolhatunk! A jelenlegi áramárakat nézve pedig jó, ha tudjuk, hogy egy épület lehűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint a felfűtéséhez. Ha viszont megvan a megfelelő födémszigetelés, homlokzati szigetelés, ritkábban kell bekapcsolnunk a légkondit. Mivel a légkondi és a kazán is kevesebbet jár, hosszabb lesz az eszközök élettartama, kevesebbet kell költeni szervizelésre. Még egy pont a szigetelés mellett.

2023 előtt is lényeges szempont volt az ingatlan árképzésénél az energetika, ám a rezsiárak égbeszökésével a szigetelés szinte elengedhetetlen lett egy értékes ingatlan esetében. Az elszállt energiaárak mellett az egyszeri vásárló azt fogja vizsgálni, hogy a jövőben mennyit kell költenie rezsire, vagyis ha két hasonló adottságú ingatlan közül kell választania, akkor inkább többet fizet egy szigetelt, energetikailag korrekt házért. Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb a komfortérzet, kevesebb a károsanyag kibocsátása, ráadásul az energetikai besorolás javulhat.

A komfort és a rezsiköltség mellett van még egy fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni, ez pedig a környezettudatosság. Minél jobb a ház szigetelése, annál kevesebb hőenergiát kell elhasználnunk a komfortos üzemeltetéshez, így kevesebb káros anyag kerül a háztartásunkból a környezetbe.

Mi számít megfelelő szigetelésnek?

Erre a kérdésre akár egyetlen mondatban is válaszolhatunk: a megfelelően kiválasztott, megfelelő vastagságú szigetelőanyaggal szakmailag jól kivitelezett szigetelést. Ennél kicsit bővebben: nem mindegy, hogy milyen anyaggal szigetelünk, a homlokzatot, lábazatot szigetelhetjük polisztirollal (amennyiben nem vályogépületről van szó), a födémet és a tetőt viszont ásványgyapottal. A tetőtér szigetelésnél a legcélszerűbb az üveggyapotot választani, a leggyorsabban és hatékonyabban pedig a fújható szigeteléssel akadályozhatjuk meg, hogy az épületből elillanjon a megtermelt hőenergia, és hogy nyáron ne forrósodjon fel az épület. Nézzük meg milyen minőségű szigetelőanyag került beépítésre. Hőszigetelőanyag és hőszigetelőanyag között nagy a különbség.

Nő az ingatlan értéke

Nemrég kapott szárnyra a hír, hogy azok az épületek, amelyek nincsenek szigetelve, sokkal nehezebben találnak gazdára, mint a korszerűen szigetelt, felújított otthonok. Aki meg akart szabadulni 2023-ban a korszerűtlen Kádár-kockájától, gyakran 20-30%-ot is engedett az eredeti árból, de még így is csak az ötöde kelt el ezeknek a típusú házaknak. Vagyis onnantól, hogy szigeteltünk, megnöveljük annak esélyét, hogy eladhatóvá váljon az ingatlan.

A fújható hőszigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítsanak, nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak mint pl. tetőzugok. Mindenképp fújható szigetelést javaslunk abban az esetben, ha sok beugró, flikk-flakk, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag. Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (pl. borított fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak).

Bátran alkalmazzuk akkor is, ha szeglemezes tetővel van dolgunk. A fújható szigeteléssel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut és használatával elkerülhető a bontás, ha már meglévő szerkezetbe kell fújni.

És ami minden esetben lényeges, ha fontos, hogy gyorsan, tisztán, hulladék nélkül dolgozzunk, vágjunk bele a fújható szigetelésbe! Fújható szigetelések esetén választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból.

Javul a komfortérzet

A fújható szigetelés hatására jobb lesz a komfortérzetünk a házban. A szigetelés nemcsak télen dolgozik, hanem nyáron is. Sokkal jobb lesz a hőtartása az épületnek, vagyis nem hűl le olyan gyorsan a ház, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van. Nyáron pedig nincs az az eszeveszett hőség a házban már az első meleg nyári nap után. Megfelelő fújható padlás vagy tetőtér-szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget.

Csökken a penészedés esélye

Sőt, még a penészedés problémájával is számolni kell abban az esetben, ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem. A hőhidaknál, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak, a levegő páratartalma lecsapódik a hideg, szigeteletlen felületeken, és ezzel a penészgombák teret nyernek és a penészedés folyamata megkezdődik.

Jól hőszigetelt padlással – esetleges eladás esetén – házunkért akár 20-30%-ot többet is kérhetünk, mint egy nem szigetelt ház esetén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek