2 hónapnál régebbi cikk

Milyen típusú ragasztót válassz a homlokzati hőszigetelés rögzítéséhez?
Fehérvár Médiacentrum fotója
mesterekfutara
Milyen típusú ragasztót válassz a homlokzati hőszigetelés rögzítéséhez?

Az épületek homlokzatainak hőszigetelése elengedhetetlen az energiahatékonyság, vagyis az azonos komfort melletti alacsonyabb rezsiköltség érdekében, és ehhez ma már többféle szigetelőanyag áll rendelkezésre, amelyeket rendszerben alkalmazva érhetünk el jó eredményeket.

A hőszigetelő rendszerek tartalmazzák magát az EPS, XPS, kőgyapotzet vagy más szigetelést, továbbá a különféle kiegészítőket, többek között a rögzítéshez szükséges ragasztót is, amelyeket a MesterekFutára webáruházból is beszerezhetsz. Cikkünkből megtudhatod, miért nem elegendő mindössze dübellel fixálni a lemezeket, illetve milyen típusú ragasztót ajánlott alkalmazni az egyes szigetelőanyagokhoz.

Az épületek hőszigetelésének szükségessége

Napjainkban sok szó esik a családi házak energiahatékonyságot célzó hőszigeteléséről, ugyanis általa akár jelentős fűtési/hűtési költséget takaríthatunk meg, továbbá növelhetjük otthonunk komfortját. De azok számára is vonzó lehet, akik a környezet védelmében cselekednének, ugyanis a hőszigetelt épületek károsanyag-kibocsátása számottevően alacsonyabb.

Különféle természetes és mesterséges anyagok közül választhatunk igényeink, a beépítés helye, valamint a rendelkezésre álló költségvetés függvényében. A függőleges felületekre kerülő hőszigetelések rögzítése kiemelten fontos, hogy az anyag a helyén maradjon, és a táblák hőhídmentesen illeszkedjenek. 

Mi a funkciója, és hova kerül a ragasztó?

A hőszigetelő rendszerekhez való ragasztókat egyrészt a szigetelőlapok falra rögzítéséhez, másrészt a felület elsimítására, a rendszer részét képező, a felületet erősítő és ellenállóvá tevő üvegszövetháló beágyazására használjuk.

A hőszigetelő lemezek falhoz rögzítésére dübeleket alkalmazunk a tervezésnél meghatározott távolságban és sűrűséggel, de ragasztóval is szükséges megerősíteni, ez ugyanis tartást ad, illetve megakadályozza, hogy a fal és a hőszigetelő táblák között áramolni tudjon a levegő, mivel az csökkenti a hatékonyságát, továbbá páralecsapódást, penészedést okozhat. De a ragasztórétegbe kerül a vakolat alapját képező üvegszövetháló, így tehát az épület esztétikája szempontjából is meghatározó.

Milyen ragasztóanyagot válasszunk? 

Minden esetben a hőszigetelés anyagának megfelelő ragasztót válasszuk, hogy erős tapadást biztosítson a lemezeknek, nehogy leváljanak a homlokzatról! 

Más típusú ragasztó való a leggyakrabban alkalmazott polisztirol lapokhoz és más a kevésbé elterjedt kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszerekhez, ezeket ragasztóhabarcs néven találod meg a kínálatban, sőt univerzális termékek is léteznek. 

A homlokzatok hőszigetelésének ideális időszaka a tavaszi, nyári és őszi hónapok, +5 fok alatt csak kivételes esetben és az időjárási körülményeknek megfelelő anyagokkal kivitelezhető. Ilyen esetben speciális ragasztót szükséges használni. 

Találd meg az ideális szigetelésragasztót, hogy a hőszigetelés a megfelelő minőségben készülhessen el!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek