2 hónapnál régebbi cikk

Milyen egyszerű otthoni projektek érhetőek el asztalos faanyag felhasználásával?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/1873844
Milyen egyszerű otthoni projektek érhetőek el asztalos faanyag felhasználásával?

Az asztalos egy nagyon régi mesterségnek számít. A 18. században például annyira fontosnak tartották a szakmát, hogy még a neveléstani könyvekben is szerepet. Olyan gyakorlati tudásnak vélték, amit minden gyereknek el kellett sajátítania. 

Ma már csak maximum az iskolai technikaórák szintjén van jelen, de aki egy kicsit is ügyes, sok dolgot el tud készíteni a szakma kitanulása nélkül is.

Valóban könnyebb a feladat, mint évszázadokkal ezelőtt?

Nagyrészt igen, de még mindig sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy valaki mesteri szinten űzze az asztalosi munkát. A modern technológiának köszönhetően ma már mindenkinek elérhetővé vált az otthoni barkácsolás, ha egy kis késztetést érez magában. A Káplár fatelep gyalult termékei segítenek abban, hogy még a legmerészebb ötleteinket is meg tudjuk valósítani. Számos faanyag közül lehet választani, ha otthoni berendezési tárgyakat akarunk barkácsolni.

A már említett gyalult deszka mellett elérhető még lambéria, hajópadló, lécek, OSB lapok, rétegelt lemezek is. A speciális szerszámok beszerzése sem jelent már igazi nehézséget napjainkban. Ezeket is akár online meg tudjuk rendelni pár kattintással. A gyalulással, esetleg más módon előmunkált faanyagokhoz nincs is szükség különleges eszközökre. Darabolásához mindössze egy fűrész, csavarozáshoz pedig akkumulátoros csavarhúzó az ajánlott felszerelés.

Nem is kell tapasztalt szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk melyik lesz az ideális választás. Az egyes termékek mellett részletes leírást találhatunk, hogy pontosan mire és hogyan lehet használni. Ha pedig kérdések merülnek fel bennünk, akkor könnyedén fel tudjuk venni a kapcsolatot egy szakemberrel.

Érdemes egy egyszerűbb projekttel kezdeni

Ha otthonunkba szeretnénk egy új kiegészítőt, berendezési tárgyat készíteni, akkor egyedül az ügyességünk és a képzeletünk szabhat határt. Mivel még nem sok tapasztalattal rendelkezünk az elején, ajánlott egyszerűbb projektekkel elkezdeni a gyakorlást. Ilyen lehet egy polc, amihez gyalult deszkára lesz szükség. Például egy luc- vagy borovifenyőből gyártott deszka 4 méteres hosszúságban is egyszerűen beszerezhető.

Ezt akár egy könyvállvány előállítására is felhasználhatjuk. Méretre vágjuk, lakkozással tartóssá tesszük, majd vasalattal rögzítjük a falhoz, vagy állítjuk össze a szerkezetet.

Kerti bútorokat is készíthetünk

A beltér mellett a kültérre is gondolhatunk. A polckészítésből megmaradt anyagból egy kerti pad is egyszerűen összeállítható, de homokozót és hintaülőkét is alkohatunk. Ilyen apróságokkal szebbé varázsolhatjuk környezetünket és garantált sikerélményt adnak számunkra, amivel egyre nagyobb projektekbe vághatunk bele. 

Ami akár egy lambéria is lehet a későbbiekben, hogy a forgalmasabb helyiségekben védelemmel lássuk el a falat, vakolatot. Esztétikai kiegészítőnek is tökéletes, aminek az elkészítése szintén nem túl bonyolult.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek