7 évnél régebbi cikk

Hogyan kezdjünk hozzá a tetőcseréhez?
·Stílusépítkezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Hogyan kezdjünk hozzá a tetőcseréhez?
·Stílusépítkezés·Utolsó frissítés: undefined

Alapos állapotfelméréssel kell elkezdeni a tetőcsere folyamatát. Ehhez mindenekelőtt jó tetőfedő szakemberre van szükségünk. akivel jól tesszük, ha legalább fél évvel a tervezett munkálatok előtt egyeztetünk. Mire kell figyelni, hogy a következő harminc-ötven évben biztonságban érezzük magunkat a házunk fedele alatt?

Ha az idei nyárra tervezünk tetőcserét, talán még éppen időben vagyunk. Az egyik székesfehérvári szakkereskedés vezetője arra hívta fel a figyelmünket, hogy ha jó tetőfedő kivitelezőt szeretnénk találni térségünkben, nagyjából ilyenkor kell velük megállapodni a nyári időszakról. Csizmadia Tibor azonban megnyugtatott minket: még nem vagyunk lekésve semmiről. Manapság már nem csak a melegebb hónapokban lehet nekiállni a tetőcserének.

– Száraz időben télen-nyáron dolgoznak a kivitelezők a legjegesebb napok kivételével. Az elmúlt tíz-tizenöt évről elmondható, hogy az év tizenkét hónapjából tízben dolgoznak, a maradék kettő pedig az időjárás szempontjából kedvezőtlen napokból adódik össze. Arról pedig a nyári időszakban is gondoskodni kell, hogy ahol megbontjuk a tetőt, ott takarással védjük a beázástól a területet.

Padlás vagy tetőtér?

– Amikor tetőcserébe fogunk – folytatta Csizmadia Tibor –, meg kell vizsgálni, hogy a tető alatt padlás vagy beépített tetőtér van-e? Könnyebb a dolgunk, ha az előbbi. Ilyenkor a héjazatnak, tehát a tető külső rétegének, a cserepeknek a megújítása a feladat. Első lépésként mindig kérjünk fel egy ács-tetőfedő szakembert az állapotfelmérésre, mielőtt árajánlatot kérünk a tetőkereskedésben. Helyszíni szemlén vizsgáltassuk meg vele a tetőszerkezet állapotát az esetleges megerősítések, szarufacserék szempontjából. 

Ne csak a cserepekre, a szigetelésre is figyeljünk! (Fotó: Kiss László)

Ha beépített tetőteres a házunk, a nagyobb munkálatokra készüljünk fel. Ezt inkább érdemes a tavaszi-nyári hónapokra időzíteni. Ilyenkor fontos benézni a szerkezet alá, megvizsgálni, rendbe hozni a szigetelést is, ha hosszú távú eredményt szeretnénk. Egy ilyenfajta felújítás történhet kívülről, a belső párazáró fóliától kezdve. De belülről is nekikezdhetünk - így műszakilag korrektebb megoldás érhető el - ezzel együtt a beépített tetőtér átalakítására is sor kerülhet.

A kéményekről se feledkezzünk meg!

– Fontos a kémények állapotát is felmérni – javasolja Csizmadia Tibor –, javításukat a tetőcsere előtt vagy vele párhuzamosan elvégezni. A szükségtelenné vált, nem használt kéményeket bontassuk le. A régebbi házakon három-négy kémény is lehet. Ezek közül egyet nem árt meghagyni tartaléknak. Mindezeken túl az ereszcsatorna állapotát is ellenőrizni kell.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek