2 hónapnál régebbi cikk

Speciális közműátírási esetek: öröklés, bérbeadás
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/Tumisu
Speciális közműátírási esetek: öröklés, bérbeadás

A legtöbben a közműszolgáltatások átírásának esedékességét az ingatlan adásvételhez kötik, helyesen, hiszen ilyenkor valóban új szerződést kell kötni a víz-, villany-, gáz-, és távhőszolgáltatásra.

Viszont vannak egyéb esetek is, amikor szintén szükség van közmű ügyintézésre, ezek közül kettőt fogunk most áttekinteni: az öröklést és az ingatlan bérbeadást, hiszen a közművek átírása ezekben az esetekben is indokolttá válik.

Mit kell tenni a közművekkel örökléskor?

Az ingatlan tulajdonosának a halála mindenképpen szomorú eset, ugyanakkor ebben az esetben a rendelkezésre álló ügyintézési határidő 15, illetve a víz estében 30 napról 180 napra módosul.
Ez nemcsak kesereti okokból van így, hanem azért is, mert – bár a halotti anyakönyvi kivonat gyorsan beszerezhető – az ügyintézéshez szükség van a hagyatéki végzésre is, ami viszont már bonyolultabb ügy.

Természetesen személyesen is el lehet járni, viszont ebben az esetben minden közműszolgáltatót külön-külön fel kell keresni az ügyfélszolgálati irodában, a szükséges dokumentumokkal felszerelkezve, de ez mind időben, mind bosszúságban igencsak embert próbáló feladat. Érdemes ebben az esetben is az online ügyintézést választani.

Nevére veheti a bérlő a közműveket?

Hosszú távú bérleti szerződés esetén érdemes a közművek tekintetében is tiszta helyzetet teremteni: mivel a bérlő veszi igénybe a szolgáltatást, nem baj, ha a számlák is az ő nevére érkeznek. Ez elsősorban felhasználói változást jelent, amit a szolgáltatóknál le kell jelenteni, viszont a mérőórákat ebben az esetben nem szükséges átíratni, ezek továbbra is maradhatnak a tulajdonos nevén.

Ez így egyértelmű helyzet, hiszen az infrastruktúráért a tulajdonos felel, viszont a szolgáltatás ellenértékét a bérlő köteles megfizetni.

A felhasználó módosításánál hasonlóan kell eljárni, mint az adásvételnél, szükség van birtokbaadási jegyzőkönyvre, melyben szükséges feltüntetni a mérőórák gyári számát és aktuális állását is.

Az ingatlan bérbeadásáról szintén jegyzőkönyvet kell felvenni, melyben az adás-vételi szerződéshez hasonlóan rögzíteni kell minden szükséges adatot, köztük a mérőórák gyári számát és az aktuális mérőállásokat is.

Közművek átírása online

Mint már fentebb többször is említettük, érdemes minden esetben az online ügyintézést választani, de most tekintsük át ennek a döntésnek az előnyeit.

A legnagyobb előny, hogy az eljárásnak mind az időigénye, mind a költsége teljesen áttekinthető, tehát az ember pontosan felmérheti, hogy mire számíthat.

A legtöbben nem vagyunk profik közműátíratásban, hiszen az életben nem sokszor kell ilyesmivel foglalkoznunk, az OnlineKozmu oldalon viszont profi csapat vár Önre is, akiknek az a munkájuk, hogy ilyen ügyintézéseket zökkenőmentesen bonyolítsanak.

Önnek mindehhez ki sem kell mozdulnia otthonról, a megbízást max. 20 perc alatt leadhatja a fotelben ülve, akár az összes közmű átírására egyszerre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek