2 évnél régebbi cikk

Megbokrosodtak a telekárak is: majd 200 ezer forintos négyzetméteráron is kínálnak Fejérben építési telket
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Megbokrosodtak a telekárak is: majd 200 ezer forintos négyzetméteráron is kínálnak Fejérben építési telket
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

Országos átlagban - egy év alatt - több mint 57 százalékos drágulás történt, Fejérben közel duplázódtak az árak.

“Túlzás nélkül drasztikus emelkedésről beszélhetünk. Országos szinten a telkek átlagos négyzetméterára majdnem 19 ezer forint volt idén április közepén, szemben az egy évvel korábbi 12 ezer forinttal, azaz több mint 57 százalékos drágulás történt. Megyéről megyére óriási különbség látszik: a fővárosban, Pest megyében és a Balaton környékén például kiugróak az árak. A telkek értéke attól is függ, hogy lakó- vagy üdülőövezetben van az adott telek vagy külterületen, utóbbiak jóval olcsóbbak” - vázolta a telekpiac helyzetét Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten az eladásra kínált lakóövezeti telkek átlagos négyzetméterára közel 128 ezer forint volt április közepén, ami éves összevetésben 26 százalékos árnövekedésnek felel meg. Valamennyi (lakó- és üdülőövezeti, illetve külterületi) telektípust összesítve elmondható, hogy a fővároson kívül a balatoni régióban és Pest megyében ugrottak meg az árak. Ezt bizonyítja, hogy Somogy megyében a telkek négyzetméterára közel 115 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt, így idén április közepén már közel 22 ezer forintot tett ki.

Veszprém megyében is kiugró, 82 százalékos drágulás történt, így mostanra majdnem 28 ezer forintért kínálják eladásra a telkek négyzetméterét a tulajdonosok. A balatoni megyék mellett Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Fejér is az élbolyba sorolható, a szóban forgó megyékben 71-94 százalékkal 3,9-11,9 ezer forintra nőtt az átlagár - olvasható az elemzésben.

Az ingatlanközvetítő oldal aktuális (2022.04.20.) Fejér megyei kínálatát nézzük, láthatjuk, a belterületi telekárak széles spektrumon mozognak, és a csúcstelkek területi elhelyezkedése nem okoz meglepetést - annál inkább az eladási áruk. A legmagasabb négyzetméterár ugyanis messze meghaladja az országos átlagosnak tekinthető 19 ezer forintot, de még a budapesti 128 ezer forintot is.

A leírás szerint ugyanis "a Velencei-tó utolsó jogszabály által beépíthető, exkluzív, közvetlen vízparti telke" éppen 395 millió forintba kerül, területe 2000 négyzetméter, vagyis 197 500 forint/négyzetméteráron juthatunk hozzá, ha éppen megvan a rávalónk. Kétségkívül kecsegtető ajánlat, de nem kifejezetten átlagemberi léptékben.

Velencei telek

Ingatlan.com

Az oldalon kínált eladó telkek között kimondottan drágán találunk székesfehérvárit is: a Felsővárosban vásárolhatunk 1200 négyzetmétert 125 millió forintért, vagyis 104 167 Ft/m2 áron építési telekként kínált ingatlant. A hirdető szerint ugyanis "a telken jelenleg épületegység (4 db 60 nm-es lakás) található, melyet a vevő vagy felújít vagy lebont. (szerkezetileg B38-as téglából van, kiváló állapotban)". 

Harmadik legdrágábbnak egy gárdonyi telek csúszott fel a listára, de már bőven 100 ezer forint/m2 árral. A József utcában 65 millió forintért kínálnak 729 négyzetmétert, vagyis ennek a teleknek 89 163 forint a négyzetméter ára. Az ingatlan 10 perc sétára van a tó, a termálfürdő 12 percre, és két utcáról is megközelíthető.

Telekárak Fejér megyében

Ingatlan.com

Amennyiben a másik oldalt, vagyis a legolcsóbb telkeket nézzük, legalább ennyire alámegyünk az országos átlagnak. A keresési feltételeknél a minimum elvárásnak azt adtam meg, hogy víz és villany legyen a területen, illetve belterületi legyen. Ezekkel a kondíciókkal már alig több mint 1000 forint/négyzetméter áron juthatunk hozzá megyénkben építési területhez. 

A legalacsonyabb áron Mezőszentgyörgyön kínálnak telket, mégpedig jókorát: 7063 négyzetmétert 7,3 millió forintért, vagyis 1034 Ft/m2-ért. Ugyanakkor a három legalacsonyabb négyzetméteráron kínált telek mind egykori szőlőhegyen van, a valóban belterületinek tekinthető telkek árai nagyjából 3000 Ft/m2-től kezdődnek a kisebb településeken is.

Székesfehérváron a legolcsóbb négyzetméteráron börgönpusztai építési területet találunk: 32 millió forintért 3032 négyzetmétert, vagyis 10 554 Ft/m2 áron. Ha egy kicsit beljebb szeretnénk jutni a város szíve felé, akkor a következő lehetőség Maroshegyen van 13 059 Ft/m2-ért. Az 11 méter utcafronttal rendelkező telek összesen 1141 m2, víz, villany, csatorna van az ingatlanon, de "gáz az utcában". Ezért 14,9 millió forintot kérnek.

Az oldal egyébként összesen 29 találatot listáz Székesfehérvárra, 256-ot Fejér megyére a fenti kondíciókkal.

Börgöndpusztai telek

Ingatlan.com

Az ingatlan.com szakértője szerint a telekdrágulás a jövőben két ok miatt is folytatódhat: “Egyrészt azért, mert az eddigi áremelkedés természetes velejárója volt a lakásépítési kedv felfutásának. Az új lakásokra vonatkozó állami támogatások, a jegybanki kedvezményes hitelprogram és 2021-ben visszavezetett ötszázalékos áfa jelentősen élénkítette a lakásépítési kedvet és a telkek iránti keresletet. Másrészt pedig a telek speciális ingatlantípus, a mennyiségük nem növelhető.” Hozzátette: „Ha a kereslet nő egy szűkös kínálatú termék iránt, akkor a további drágulás is biztosra vehető.” 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek