1 évnél régebbi cikk

Kelendőbbek lettek a panellakások, de a családiházak teszik ki az eladások 77 százalékát Fejér megyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Kelendőbbek lettek a panellakások, de a családiházak teszik ki az eladások 77 százalékát Fejér megyében

Az új házakra és lakásokra átlagosan elköltött összeg két év alatt mindössze egymillió forinttal emelkedett, viszont ennyiért már csak a korábbinál két teljes értékű szobával kisebb otthon vásárolható.

A Fejér megyei ingatlanokat sem kerülte el az általános áremelkedés, az otthonok átlagos négyzetméterára 2021-hez képest 12%-kal emelkedett a Duna House idei tranzakciós adatai alapján, 2020-hoz képest viszont nagyobb az árváltozás, 36%-kal lettek drágábbak az ingatlanok. 2022-ben átlagosan 30,4 millió forintért találtak új otthont maguknak azok, akik megyénk mellett tették le voksukat, míg 2019-ben jelentősen alacsonyabb áron, 21,2 millióért keltek el az ingatlanok Fejérben.

A KSH adatai szerint 2021-ben Székesfehérvár lett az egyik legdrágább a megyeszékhelyek között, átlagosan 624 ezer forintba kerül egy újépítésű ingatlan négyzetmétere.

„Az újépítésű ingatlanok aránya jelentősen visszaesett a tavalyihoz képest, míg 2021-ben a megyei üzletzárások 13 százaléka új ingatlanra vonatkozott, addig 2022-ben ez az érték már csak 7 százalékra.

A vevők idén átlagosan egymillió forinttal költöttek többet, mint 2020-ban, azonban ezért a közel 54,5 millió forintos összegért fokozatosan egyre kisebb alapterület járt az évek előrehaladásával.

2020-ban egy 150 négyzetméter nagyságú otthont is kaphatott a vásárló, idén már csak egy 35 négyzetméterrel szerényebb méretűre futotta ebből a keretből” - árulta el a hálózati tapasztalatok alapján Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő PR- és elemzési vezetője.

Ahogy az elmúlt három évben, úgy 2022-ben is főként családiházakat bocsátottak áruba Fejér megyében, az összes tranzakció 77 százaléka vonatkozott erre az ingatlantípusra. Az elmúlt időszak legértékesebb házára 2021-ben szerződtek a megyében: a gárdonyi, 207 négyzetméter alapterületű családiház 156 millió forintért talált új tulajdonost.

Az elmúlt másfél évben a megye legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlana szintén egy velencei-tavi ház. 1,1 millió Ft-os áron kelt el négyzetméterenként egy jó állapotú, 28 m2-es nyaraló idén augusztusban Velencén, a vízparttól mindössze 1 km-es sétatávra. Az ingatlanközvetítő jelenlegi kínálatában található legdrágább Fejér megyei családi ház egy kápolnásnyéki, különleges hangulatú luxusotthon, ami 2,1 millió Euróért keresi új lakóját.

A panellakások szárnyalása mindenhol észlelhető, a járványidőszak alatti visszaesést követően idén 7 százalékponttal emelkedett a népszerűségük. A 2021-es átlagos négyzetméterárnál 41 százalékkal kerülnek többe ezek az otthonok, 2022-ben így a Fejér megyei átlagot nézve, 486 ezer Ft/m2 árral kell kalkulálnia annak, aki a rezsivédett panelek közül vásárolna.

A megyeszékhelyen 2022-ben az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál 566 ezer forint volt, a második legdrágább település a panelek szempontjából Bicske, ezután pedig Dunaújváros következik, ahol átlagosan négyzetméterenként 357 ezer forintért lehet panellakást kapni.

„Az ingatlanpiaci szempontból is változatosnak mondható Fejér megye széles palettán kínálja az eladásra váró otthonokat az érdeklődőknek. A legtöbb tranzakció Székesfehérváron és a megyeszékhelyet körülvevő agglomerációban zárult, a szinte már fővárosi elővárosnak számító velencei-tavi települések népszerűsége még mindig jelentős, emellett a szintén Budapest közeli Bicske is keresettnek számít” - árulta el a szakértő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek