1 évnél régebbi cikk

Drágábbak az új építésű lakások, mint a házak Fehérváron és Fejér megyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Drágábbak az új építésű lakások, mint a házak Fehérváron és Fejér megyében

Fejér megyében az első félévben 861 lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a három évvel ezelőttihez képest pedig 105 százalékos bővülést jelent.

Viszonylag kedvezőtlen helyzetben érkezett egy igen jó hír az új lakások piacára - írja az az ingatlan.com. Az infláció megugrása, a rezsiváltozások, a korábbi évekhez képest gyengébb gazdasági kilátások az új lakások piacára is negatív hatást gyakoroltak.

“A kedvezményes lakásépítési áfa 2028-ig történő meghosszabbítására az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tett javaslatot, amit a Pénzügyminisztérium is támogat. Ha valóban jogszabály lesz a tervből, országosan fokozódhat a lakásépítési kedv. Ez pedig rá is fér a piacra, 2020-ban elsősorban a járványhatás miatt kevesebb mint 23 ezer, 2021-ben pedig közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, szemben a 2017 és 2019 közötti időszakkal, amikor 35-38 ezer lakóingatlanra kértek engedélyt” - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. 

Országosan az év első félében 17 715 lakásépítési engedély kapott zöld utat, 16 százalékkal több mint tavaly, de 3 százalékkal kevesebb a járvány előtti szinthez, 2019 első feléhez képest. Fejér megyében az idei első félévben 861 lakásépítési engedély született, ez az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékos csökkenést jelent, 2019 azonos időszakával összevetve pedig 105 százalékos többletnek felel meg.

Balogh László azt mondta, a lakásépítési engedélyek számánál figyelembe kell venni, hogy nem mindegyikből lesz tényleges lakás, de az új lakások piacán várható kínálatot jól mutatja. Az ingatlanközvetítő portál adatai szerint jelenleg 326 darab eladó új lakóingatlan hirdetése közül válogathatnak a vevők a megyében. 

Fejér megyében az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára szeptemberben 907 ezer forint volt, az új házaké pedig 759 ezer forintnál járt. Székesfehérváron pedig az eladásra kínált házak átlagos négyzetméterára 804 forintot tett ki, az új építésű lakásoknál ugyanez az érték 908 ezer forint volt. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező településein - Velencén, Gárdonyban, Kápolnásnyéken és Martonvásáron - az új lakások és házak átlagos négyzetméterára 656-980 ezer forint volt szeptemberben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek