3 évnél régebbi cikk

Ingatlanpiaci fellendülés várható Iváncsán és környékén
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/M1 - Híradó
Ingatlanpiaci fellendülés várható Iváncsán és környékén
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

Szijjártó Péter pár napja jelentette be, hogy újabb elektromos autó akkumulátorgyárat fog építeni a dél-koreai SK Innovation, akiknek már van két gyára Komáromban. A hatalmas, 681 milliárdos beruházás nem csak 2500 munkahelyet fog teremteni, hanem a környék ingatlanpiacát is fel fogja lendíteni. Lássuk mi várható.

Árfelhajtó hatás

Ahogy azt már korábban is látni lehetett az autóipari beruházások rendszerint árfelhajtó hatással bír a helyi és a környékbeli ingatlanpiacokon. Ez történt Győrben is, ahol az Audi épített gyárat, és Kecskeméten is, ahol a Mercedes. Mindkét városban és környékén megnőtt a kereslet az eladó és a kiadó ingatlanok iránt is. Debrecenben pedig, ahol még csak épül a BMW gyár, már az építkezés megkezdése előtt elkezdtek emelkedni az ingatlanárak egyes frekventált területeken. 

Lakóingatlan reál négyzetméterárak

Nem véletlen, hogy azok a megyeszékhelyek, ahol van autógyár, vagy az autóiparhoz kapcsolódó üzem, előkelőbb helyeken szerepelnek a megyeszékhelyek között. Például Budapest után Debrecenben voltak a legmagasabbak a reál négyzetméterárak 2020 decemberében. 

A harmadik helyen szereplő Szombathely is erősen kötődik a járműiparhoz: Vas megye ipari termelésének több mint a felét a jármű- és járműalkatrész gyártás teszi ki.

Ingatlankereslet az autógyárak környékén

Az autógyárak környékén a kereslet leginkább a jó állapotú ingatlanok felé fordul, így azok az ingatlan tulajdonosok járnak jobban, akik ilyeneket árulnak, vagy szeretnének kiadni. Valószínűleg ez fog történni Iváncsán és a környékén is.

Az ingatlantulajdonosoknak így most még érdemesebb lesz felújítani az ingatlant a piacra dobás előtt, főleg, ha még a januártól elérhető lakásfelújítási támogatást is ki tudják használni.

A befektetők figyelme is a környékre fog irányulni. Érdemes lesz új építésű házakkal kielégíteni a megnövekedett keresletet.

Melyik települések ingatlantulajdonosai járhatnak most jól az új gyártelepítéssel?

Iváncsán és a közelében lévő Adonyban, Pusztaszabolcson és Beloianniszon biztosan érezni lehet majd az ingatlanok árának növekedését. Sajnos ezeken a településeken nagyon kevés az eladó ingatlan.

Valószínűleg a légvonalban 8, autóval 16 kilométerre lévő Ráckevén és a 25 kilométerre lévő Dunaújvárosban is érezhető lesz a környék fellendülése az ingatlanok árában. A közelség miatt az ingázás nem vesz igénybe 1 óránál többet naponta, így ezekről a településekről sokan fognak az új gyárban dolgozni.

Agárdon, Gárdonyban és Velencén eddig is szívesen vettek ingatlant az emberek, mivel népszerű nyaralóhely és ez a beruházás valószínűleg még tovább fog ezen erősíteni, hiszen csak 25 kilométerre vannak Iváncsától.

Még Székesfehérvár is kevesebb, mint 40 percnyi autóútra van Iváncsától, így még az is megéri, hogy Székesfehérváron keressen valaki eladó lakást és onnan ingázzon Iváncsára.

Iváncsa

Iváncsa Fejér megyei község, melynek a lakossága alig több, mint 2800 fő, területe 25 négyzetkilométer, polgármestere Molnár Tibor. A településen van könyvtár és művelődési központ, Mesepalota Művészeti Óvoda és még kistérségi tanuszoda is.

A település fekvése nagyon jó, a közelében fut az M6-os autópálya. A vasútállomása a település központjától kb. 3 kilométerre van a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalon. Ez a jó fekvés nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy ide települjön a következő SK Innovation gyár.

Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pályázati lehetőségeiket maximálisan kihasználják, és a már megnyert pályázatokat mielőbb megvalósítsák. A település fejlődésében fontos szerepet játszik az ipari park is és ez a fejlődési potenciál most tovább bővül.

Iváncsán a házak reál négyzetméterára 338 000 forint körül alakult decemberben. A családi ház kínálat java 14-20 millió közötti ársávban van. Néhány felújított és jó állapotú ház van, amik 25-35 millió közötti áron kaphatók.

(Forrás: megveszLAK.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek