11 hónapnál régebbi cikk

Mire elég 25 millió forint Fejér megye lakáspiacán?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Mire elég 25 millió forint Fejér megye lakáspiacán?

Székesfehérváron és Velencén például nem sokra, Gárdonyban meg még annyira sem, de azért vannak települések Fejérben, ahol lehet belőle otthont vásárolni.
  • Az utóbbi években látott lakásdrágulás és az ingatlanpiaci „dominóhatás” is közrejátszik abban, hogy az országos kínálatban drasztikusan, 16 százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb eladó lakóingatlanok aránya az egy évvel korábbi 26 százalékról. 
  • Fejér megyében a 25 millió forint alatti lakások aránya idén áprilisban 17 százalékot tett ki, szemben a tavaly áprilisi 35 százalékkal. 
  • A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező megyei települések közül egyébként Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Velencén idén áprilisban 433 - 733 ezer forintnál jártak az átlagos négyzetméterárak. 

Bár 25 millió forint nagy összeg, konkrétan 74 havi - kedvezmények nélküli - mostani átlagbérnek felel meg, mégis, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron eladásra váró lakóingatlanok a jelenlegi környezetben viszonylag olcsónak számítanak. Az utóbbi tényező miatt pedig a kereslet is fokozódik ebben a szegmensben. Ez részben köszönhető az elmúlt években látott lakáspiaci drágulásnak. Emellett szerepet kapott benne az is, hogy az infláció múlt év közepe óta tartó emelkedése miatt a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett. Így a lakáshitelkamatok is feljebb kúsztak, ami szintén az alacsonyabb áron elérhető ingatlanok felé terelte az érdeklődőket – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely ismerteti a 25 millió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok országos és Fejér megyei piacát is. 

Szűkebbé vált a piac

„Az országos piacot nézve kiderül, hogy a 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban” – kommentálta az elemzést Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Azt is elmondta, hogy az országon belül persze jelentős eltérések vannak. „Az adott városra vonatkozó átlagos kínálati négyzetméterárakból kiindulva Budapesten csak egy 28 négyzetméteres lakás jön ki 25 millióból, miközben Nógrád megyében 146 négyzetméteres ingatlanra is elég lehet” – fogalmazott a szakember. 

Az elemzés szerint tavaly és idén április között nagymértékben csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a teljes piacon. Idén április közepén országszerte több mint 101 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ebből 16 500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya alig több mint 16 százalékot tett ki. Szemben az egy évvel korábbi helyzettel, amikor több mint 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott a 25 milliónál olcsóbb kategóriába, ami majdnem 26 százalékos részesedést jelentett akkor. Budapesten ezzel párhuzamosan 9 százalékról 3 százalékra csökkent az arányuk. 

Hogyan néz ki Fejér megye piaca?

Fejér megyében idén áprilisban közel 3100 lakóingatlan várt eladásra, ebből több mint 500-on volt 25 millió forintnál alacsonyabb „árcímke”, tehát az olcsóbbnak mondható lakások részesedése 17 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor még 35 százalék volt. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező városait nézve a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részesedése pedig

  • Székesfehérváron 1,8 százalékos, 
  • Dunaújvárosban 53,3 százalékos, 
  • Velencén 0,48 százalékos, 
  • Gárdonyban 0 százalékos,
  • Bicskén 7,89 százalékos,  
  • Ercsiben 32,5 százalékos volt. 

Ingatlanárak Fejér megyében

ingatlan.com

Az elemzésből az is kiderül továbbá, hogy a 25 millió forint alatti lakóingatlanok mellett a fenti településeken eladásra kínált valamennyi új és használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 300 - 625 ezer forintnál járt. 

Koncz András, a Märcz ingatlaniroda szakértője szerint a Fejér megyei piacon belül a megyeszékhelyen a jellemző belépő árszintet a 35 négyzetméteres, egyszobás lakások jelentik alig több mint 25 milliós összeggel, a legolcsóbb fehérvári lakás pedig 21 millió forintba kerül. A megyében a legalacsonyabb árakra példa egy 43 négyzetméteres Ercsiben lévő lakóingatlan, amelynél 6 millió forintos árat szabott meg az eladó.  

Balogh László közölte, az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése a lakásdrágulás mellett köszönhető az úgynevezett lakáspiaci dominóhatásnak is. Utóbbi azt jelenti, hogy Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitel-kamatok emelkedése miatt viszont érezhetően csökkent a lakáspiaci kereslet is, így nemcsak a lakásvásárlók száma esik vissza, hanem a kínálat is szűkül. 

Ingatlanárak Fejér megyében

Ingatlan.com

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek