2 évnél régebbi cikk

Legek és árak Fejérből: milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve?
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Legek és árak Fejérből: milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve?
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

2022 januárjában a Fejér megyében eladásra kínált használt lakóingatlanok közül a legolcsóbb 1,3 millió forint, míg a legdrágább 738 millió forint volt. Utóbbit meglepetésre nem Székesfehérváron és nem is a Velencei-tó partján kínálták eladásra.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően - áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Fejér megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Íme néhány érdekes adat:

  • Országos szinten 2021-ben több mint 5 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok iránti kereslet. Fejér megyében viszont az érdeklődések nem mozdultak el az egy évvel korábbi szintről.
  • Fejér megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 16 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a megyében, ami 5,9 százalékkal több mint 2020-ban.
  • A megyei használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 25,8 százalékkal 478 ezer forintra emelkedett. 
  • A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül Székesfehérváron az átlagos négyzetméter 17,7 százalékkal 564 ezer forintra nőtt. A Velencei-tó partján lévő Gárdonyban 14,6 százalékkal 700 ezer forintra,
  • Velencén pedig 22,6 százalékkal 678 ezer forintra emelkedett. Dunaújvárosban, Bicskén, Ercsiben 11,4 - 52,3 százalékkal nőtt.  
  • A 2022 januárjában a megyében eladásra kínált használt lakóingatlanok közül a legolcsóbb 1,3 millió forint, míg a legdrágább 738 millió forint volt. Ez ötszázhatvannyolcszoros különbséget jelent.

"Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt. A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fejér megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 16 ezer hirdetést adtak fel a megyében, ami 5,9 százalékkal több mint 2020-ban. 

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Fejér megyében például a kereslet az előző évihez hasonlóan erős marad: összesen több mint 168 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 478 ezer forint volt, ez 25,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Székesfehérváron 17,7 százalékkal 564 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. 

  • Dunaújvárosban 11,4 százalékkal 322 ezer forintra, 
  • Bicskén 52,3 százalékkal 574 ezer forintra,
  • Ercsiben 17,8 százalékkal 305 ezer forintra, 
  • A Velencei-tó partján található Gárdonyban pedig 14,6 százalékkal 700 ezer forintra, Velencén 22,6 százalékkal 678 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Persze mindig érdekes adat a legdrágább és a legolcsóbb ingatlanok árai, illetve elhelyezkedésük.  Érdekes, hogy az ingatlanközvetítő adatbázisában található otthonok közül a legborsosabb, idén januárban még eladásra váró ingatlan nem székesfehérvári, de még csak nem is a Velencei-tó partján áll.

A legdrágábbak

  • 738 millió forintos árral Dunaújváros áll a rangsor élén, egy 43 appartmanból, üzlethelyiségekből, irodákból álló épületegyüttes 2200 négyzetméteres alapterülettel.
  • A második helyet Székesfehérvár szerezte meg 500 millió forinttal, egy felújítandó négyszintes épület a városközpontban.
  • A harmadik pedig Velence 399 millió forinttal, itt egy újszerű, 550 négyzetméteres családi házat hirdetnek. 

A legolcsóbbak

  • 1,3 millió forintos árral Pátka településen található, 1640 négyzetméteres telken 20 négyzetméteres felújítandó faház.
  • Emellett Soponyán 1,95 millió forintért kínálnak eladásra egy több mint 1000 négyzetméteres telken egy 16 négyzetméteres présházat. 

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján - akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené. 

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés. 

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott - lakáscélú - hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon” - tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Székesfehérvár vonzáskörzetében és a Velencei-tó partján, így Sárszentmihályon, Seregélyesen, Sukorón.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben - rövidebb megingásoktól eltekintve - fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek