1 évnél régebbi cikk

Árcsökkenés várható az ingatlanpiacon, a tendencia már látszik
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Árcsökkenés várható az ingatlanpiacon, a tendencia már látszik

A vevők éve lehet 2023 az ingatlanok szempontjából. 2022 végén elkezdtek csökkenni az ingatlanárak, most az év elején stagnálás tapasztalható, de valószínűleg további árcsökkenés várható idén az ingatlanpiacon.

Az ingatlanok 15%-kal vannak túlárazva jelen pillanatban - mondja Bencze Józsefné, a Fehérház Ingatlaniroda tulajdonosa. 2022 év vége felé már csökkentek valamelyest az ingatlanárak, most év elején még a stagnálást tapasztalják, 2023 azonban a vevők éve lehet, mivel a kínálat egyre növekedik, amely a csökkenést vonzza maga után.  

"Most elsősorban a lakható vagy a felújított ingatlanokat keresik még, mert valószínűleg ezt tudják megfizetni. Nagyon nehéz helyzetben lesznek az eladók, mert a kínálat erősen megnövekedik, a kereslet meg kevesebb.

Kivárnak az ügyfelek, azt gondolják, hogy csökkenni fog az ár. Ráadásul olyan magas az infláció, olyan magasak az élelmiszerárak, hogy nem tudnak elsősorban erre költeni. Ha van pénzük, muszáj nekik tartalékolni és nem merik befektetni az ingatlanba.

Az ingatlanszakértő hozzátette, ebben az évben 10-15 %-val kevesebb adás-vételre számítanak. Mint mondja, az inflációnak nagy hatása van az ingatlanárakra. Építkezésbe nem nagyon fognak az emberek, mert nem tudják mennyi lesz a teljes költség. A vevők óvatosan terveznek, az év elején csökkent a lakáshitelek iránt érdeklődők száma is.  

"A támogatások szerencsére megmaradtak. Az illetékkedvezmény, a CSOK megmaradt, a CSOK-hitel, amit mindenki így ismer, a 10 millió két gyermek után, illetve három gyermek után a 15 millió, állami támogatott 3%-os kamattal továbbra is megmaradt. Úgyhogy bizakodva nézünk a 2023-as év elé. Igaz, az infláció miatt a megélhetés biztosan nem lesz egyszerűbb" - mondja az ingatlanszakértő.

Az újabb építésű lakást vásárlók között az energiatakarékos ingatlanok a legkeresettebbek. Székesfehérváron az új építésű ingatlanok négyzetméterára majdnem 1 millió forint, míg a használt lakásoké 700, a használt házaké 600 ezer forint. Innen indul az idén várható csökkenés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek