3 hónapnál régebbi cikk

Változatos évet zár Fejér megye lakáspiaca
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Változatos évet zár Fejér megye lakáspiaca

Jó évkezdés után megtorpant a magyarországi, így a Fejér megyei lakáspiac is.

Többek között a megugró infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, a csökkenő vásárlóerő okozta bizonytalanság miatt az óvatosság került a fókuszba az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint, amely a Fejér megyei lakóingatlanok piacával is foglalkozott.  

Mi történt az országban?

“Az eladó lakások piacán erősen indult az év, részben a költözők támasztotta kereslet miatt, valamint azért, mert a múlt év közepe óta egyre fokozódó inflációs nyomás miatt sokan ingatlanba fektették a pénzüket. Február végén azonban kitört az orosz-ukrán háború, amely nagyfokú bizonytalanságot okozott mind a nemzetközi, mind a magyar gazdaságban. Ráadásul európai szinten is jelentősen nőttek az energiaárak, ami a rezsiköltségeken keresztül hatással volt a lakáspiacra,

a vevők a takarékosabb, olcsóbban fenntartható ingatlanok felé fordultak.

Az infláció elleni küzdelem eredményeként növekedtek a lakáshitelkamatok, ez pedig szintén visszafogta a keresletet a piacon. Sokan ugyanis a korábbi évekhez képest kedvezőtlen környezetben elhalasztották a lakásvásárlást” - értékelte az évet Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője.

Ősz eleje óta a használt lakások ára a kínálati piacon stagnált, azaz végeszakadt a korábbi években látott folyamatos drágulásnak.

“Bár az országon belül továbbra is jelentősek a különbségek a keresletet, a kínálatot és az árakat nézve egyaránt. A mostani kilátások szerint árcsökkenésre is számítani lehet településtípustól vagy éppen lakástípustól függően, ami a vevőjelöltek számára kedvező lehet 2023-ban. A panel- és garzonlakások várhatóan jól tartják majd az árukat, ugyanakkor a nagyobb alapterületű, jelentősebb energiafogyasztású lakások és családi házak piacán viszont mérsékeltebb kereslet várható” - hangsúlyozta a szekértő.

Székesfehérváron és Fejérben milyen négyzetméterárakkal búcsúzik 2022?  

Idén az eladó lakások iránti kereslet 36 százalékkal maradt el a tavalyitól és az éven belül fokozatosan csökkent az érdeklődés - áll az elemzésben.

Székesfehérváron decemberben 666 ezer forint volt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, ez 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az eladó lakások átlagára pedig 41,9 millió forint volt december közepén. 

A megye kisebb városaiban 555 ezer forintért kínálták az eladó lakóingatlanokat, szemben az egy évvel korábbi 440 ezer forinttal. Miközben a községekben az év végén 454 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, ami 27 százalékos növekedésnek felel meg. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek