2 évnél régebbi cikk

A Malom utcában a legdrágábbak az ingatlanok Fehérváron
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szalay Ákos
A Malom utcában a legdrágábbak az ingatlanok Fehérváron
·Gazdaságingatlan·Utolsó frissítés: undefined

Több mint 15-szörös különbség Fejér megye lakásárai között. Az ingatlan.com felmérése alapján mutatjuk, melyek a legdrágább és legolcsóbb települések, utcák, terek.

A Fejér megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között több mint 15-szörös volt a különbség. A listavezető Bakonykúti 785 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Szabadhídvég 50 ezer forinttal.       

Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a székesfehérvári Malom utca volt a legdrágább, ahol 590 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

A megyében 32 ezer forintos árral Alsószentiván volt a legolcsóbb település. 

Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Fejér megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Fejér megyében tavaly átlagosan 308 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 290 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 6,1 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.  

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén.

Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Fejér megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás. Köszönhetően a Velencei-tónál lévő nyaralótelepülések népszerűségének, valamint annak, hogy a megyeszékhely közel van a fővároshoz” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent. 

 

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Fejér megye legdrágább utcája a székesfehérvári Malom utca volt 590 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

A második helyet a gárdonyi Kossuth utca szerezte meg 585 ezer, a harmadik helyen a szintén fehérvári Mártírok köz szerepel 574 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még a székesfehérvári Móricz Zsigmond utca, Honvéd utca, Virág utca, Virág Benedek utca, Rét utca, Huszár utca, továbbá a velencei Kemping utca 523-572 ezer forintos összeggel. 

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 32-47 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Alsószentivánhoz, Cecéhez, Nagylókhoz, Óbarokhoz és Isztimérhez kötődnek. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Bakonykúti vezeti 785 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Gárdony és Velence, ahol 611 ezer és 604 ezer forint a négyzetméterár.

A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Székesfehérvár, Martonvásár, Kápolnásnyék, Sukoró, Nadap, Etyek, Csabdi 451-497 ezer forintért adták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

 

A megye legolcsóbb települése Szabadhídvég 50 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Igar, Alap, Dég és Sáregres tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 56-91 ezer forinttal. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek