2 hónapnál régebbi cikk

Miért válaszd a pilatest a futás mellé?
Fehérvár Médiacentrum fotója
tmspilates
Miért válaszd a pilatest a futás mellé?

Rendszeresen szoktál futni, de mivel a környékeden nem igazán vannak konditermek, illetve uszodák, így kissé meg vagy lőve azzal, milyen keresztedzést is válassz? 

Próbáltad már esetleg a pilatest?

A futás során a legnagyobb terhelést a gerincoszlopod kapja, amelyet, ha nem ellensúlyozol, akkor fájdalom alakulhat ki az alsó háti szakaszban, vagy a lábadban érezhetsz kellemetlen zsibbadást.

A pilates Budapest termében végzett mozgásforma pedig pont a törzsizmokat erősíti, amelyek elengedhetetlenek a hosszú távú, biztonságos futáshoz. Ráadásul mindemellett még növeli az ízületek mozgékonyságát, fejleszti a rugalmasságot és javítja az állóképességet is, amelynek köszönhetően nagyobb távokat leszel képes megtenni.

Azt pedig már nem is említjük, hogy az elmédet is megedzi, és koncetráltabbá tesz, amelynek köszönhetően könnyebben eléred majd a céljaidat.

Hogyan vágj bele a pilatesbe?

A fentebb felsorolt előnyöknek köszönhetően a pilates Budapest és az ország más nagyobb városaiban is elérhetővé vált, így biztosan találsz majd a környékeden egy stúdiót, ahol indítanak kezdő órákat.

A választásnál azonban nem árt résen lenned, mivel a pilates növekvő népszerűségének megvan az a hátránya, hogy olyanok is belevágnak a pilates stúdió üzemeltetésébe, akik egyáltalán nem rendelkeznek kellő szakértelemmel vagy szenvedéllyel. 

Ez alól a TMS Pilates csapata kivételt képez, akik által kínált különböző oktatási programok nem csupán sokszínűek, hanem a mély szakmaiság is jellemzi őket. Ráadásul még a felszerelés terén is törekednek a kiválóságra.

Olyan órát válassz, amely segít elérni a céljaidat!

Találtál egy szimpatikus stúdiót a környékeden? Remek, de itt még nem szabad hátradőlnöd, mivel valószínűleg minden egyes instruktoruk más módon interpretálja a pilatest. Ha a futás mellé keresel keresztedzést, akkor célszerű inkább egy olyan órát választani, amely a test fizikális valójára koncentrál, és nem az elmére, az érzelmekre, a spiritualitásra helyezi a hangsúlyt.

Légy türelemmel!

A pilates csak akkor fog igazán hatékonyan működni, hogy ha biztos ismerője vagy a helyes testtartásoknak és a gyakorlatsoroknak. Szóval semmiképpen se siettesd a dolgokat! Törekedj inkább a mozdulatok kivitelezésének óvatosan történő elsajátítására, amellyel nemcsak sérüléseket és húzódásokat, de a korai kudarcélményeket is elkerülheted!

És ha már a pilateshez adtunk néhány jó tanácsot, akkor nem hagyhatunk a hatékony futást elősegíti tippek nélkül sem. A legfontosabb, hogy mindig melegíts be futás előtt, utána pedig helyezz nagy hangsúlyt a combhajlító izom nyújtására!

Végül, de nem utolsósorban pedig próbáld meg elkerülni a betonon vagy aszfalton való futást, illetve válassz megfelelő, kényelmes, futásra alkalmas lábbelit! Az előbbi azért is fontos, mert a lábaid kemény talajra való érkezése nagyobb terhelést ró a gerincoszlopodra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek