1 hónapnál régebbi cikk

Marad a kánikula hétvégén is - figyeljünk egymásra!
Fehérvár Médiacentrum fotója
portfolio.hu
Marad a kánikula hétvégén is - figyeljünk egymásra!

Az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan péntek 0 órától vasárnap 24 óráig fenntartja a hőségriasztást, azonban harmadfokról másodfokra módosítja.

Úgy tűnik, még nem lélegezhetünk fel: továbbra is kitart a rekkenő hőség. Az időkép hétvégére is kánikulát jósol.

Pénteken a napsütés lesz túlsúlyban, zápor, zivatar helyenként, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi-északkeleti szél többfele élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz. A kora reggeli hőmérsékletben nem várható lényeges változás, napközben 30-36 fok körüli értékekre számíthatunk.

Szombaton marad a kánikula, sok napsütésre készülhetünk, frissítő záporok-zivatarok elsősorban a Dunántúlon és délen fordulhatnak majd elő. A hajnalok kicsit üdébbek lesznek, napközben szombaton 29-35 várható. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet.

Vasárnap a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik majd, délután csak kevés helyen pattanhat ki zápor, zivatar. A legmelegebb órákban 30-36 fok jöhet. A délies szél nyugaton, északnyugaton feltámadhat. Hétfőn már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, eleinte nyugaton később a keleti területeken is záporossá, viharossá változik időjárásunk.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A hőségriasztás július 7-i kezdete óta 317 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az azóta leégett terület nagysága 3,2 millió négyzetméter.

A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek