1 hónapnál régebbi cikk

Folyamatosan locsol a Városgondnokság
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Folyamatosan locsol a Városgondnokság

Hosszú ideje jelentős csapadék nélkül telik a nyár. Székesfehérvár fáira, növényeire a nagy szárazságban még jobban odafigyel a Városgondnokság. Minden nap locsolókocsival járják a várost, hogy a zsákos fákat öntözzék.

A nagy szárazságot nehezen viselik a városban élő fák és növények. A Városgondokság 20 munkatársa folyamatosan locsolja a zsákos fákat a nap 12 órájában. 

"Jelen pillanatban a 2022-ben, '23-ban és '24-ben ültetett fák élveznek prioritást. Ez nem azt jelenti, hogy a többi fát nem locsoljuk, de nyilvánvalóan a nagy szárazság miatt, a frissen ültetett fáknak még nem eredt meg a gyökérzete rendesen. Ezeket kell elsősorban locsolnunk, de odafigyelünk minden olyan fára, amelyen látjuk, hogy dobja el a levelet, esetleg elszáradna." - mondta el Juhász Gábor, a Városgondnokság parkfenntartási csoportvezetője.

A Palotavárosi tavaknál 600-700 fa zsákjába töltenek vizet a Városgondnokság emberei. Egy hét alatt érnek körbe a locsolással. Egy teletöltött zsákba 70 liter víz kerül, és egy nap alatt folyik le. Amint látják a munkatársak, hogy gyorsabban folyik, próbálnak két-három naponta visszaérkezni. A lakosság is segít az öntözésben. Juhász Gábor szerint van, amire azonban oda kell figyelni a locsolás során. 

"A zsákokban víz van, pára van, és a darazsak jobban el tudnak bújni, nagyon sok helyen bele is telepedtek, fészkeket hoztak létre. Kérjük, hogy akik önkéntesen öntözik a fákat, óvatosan nyúljanak hozzá, hirtelen ne nyúljanak bele a zsákok szájába, mert fájdalmas lehet."

Nemcsak a fákra figyel oda a Városgondnokság. A növényeket, az évelő ágyásokat, egynyári növényeket 1 köbméteres tartályokból locsolják a munkatársak a hajnali órákban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek