2 hónapnál régebbi cikk

Mit tudunk kezdeni egy futószőnyeggel?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/signet976
Mit tudunk kezdeni egy futószőnyeggel?

Futószőnyegekkel leginkább előszobákban, folyosókon, közlekedőkben találkozhatunk, de praktikus elemei lehetnek a lépcsőknek is. Ebben az esetben természetesen csak akkor, ha biztonságosan rögzítve vannak, ugyanis egyébként balesetveszélyesek lennének.

Ezeknek a helyiségeknek az elhelyezése sok esetben olyan, hogy kevés természetes fényt kapnak. Éppen ezért többek között erre is kell figyelni, amikor a futószőnyeg kiválasztására kerül sor.

Milyen futószőnyeg illik egy sötétebb helyiségbe?

Ha nincs elég fény, akkor úgy tudunk némileg világosítani az összképen, hogy világosabb árnyalatokat használunk a falakon és a padlón is. Tehát egy halványabb színű futószőnyeg lesz ide a tökéletes választás, ami valamelyest ellensúlyozza a sötétséget

Természetesen nem hófehérre gondolunk, hiszen az nem lenne túl praktikus. Sok szennyeződést behordhatunk ezekre a helyekre, úgyhogy a fehér szőnyeg látná a kárát. Egy világosabb tónusú szürke, bézs vagy kék viszont ideális lehet.

Arra is kell figyelni, hogy ez a fajta kárpit könnyen tisztítható legyen, különösen nagyobb forgalmú helyeken, mert sokszoros lehet az igénybevétel. A rövidebb szálú típusok a megfelelőek, amiket könnyű porszívózni, és nem tudnak annyi koszt benyelni sem.

Mit kell figyelembe venni a futószőnyeg méretének meghatározása során?

A futószőnyeg mérete egy jelentős szempontja a vásárlásnak. A Szőnyeg textil webáruházban kész szőnyegeket és méterben kapható változatokat is beszerezhetünk, de minden esetben vegyük komolyan a méretlevételt. A méterben kapható típusoknál a szélesség adott, de olyan hosszút vágatunk belőle, amekkorát szeretnénk.

A szőnyeg hosszát érdemes úgy kalkulálni, hogy faltól falig érjen, a szélességét pedig úgy, hogy 15-30 cm maradjon a széle és a fal között. Természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy van-e befelé nyíló ajtó, aminek útjában lehet a padlóburkolat.

Ez esetben vagy nem teszünk oda szőnyeget, vagy olyan vastagot, ami nem akadályozza a nyitást és zárást. Tehát nemcsak a hosszúság és a szélesség lényeges, hanem a vastagság is fontos szempont lehet. Ezenkívül célszerű arra törekedni, hogy a futószőnyeg egy darabból álljon, ne több kisebb szőnyeggel töltsük meg a teret, mert az kevésbé mutatós, ráadásul balesetveszélyes is lehet.

Ami még fontos lehet

Ha már a biztonságnál tartunk, a csúszás veszélyét csúszásgátlós hátlappal ellátott szőnyeggel is lehet csökkenteni. Ez egy olyan gumi, ami tapad a padlóhoz, így megakadályozza a kárpit elmozdulását, amitől mutatósabb is marad, valamint nem kell rajta hanyatt esni, ha véletlenül megcsúszna.

A Szőnyeg textil webáruházban 100% polipropilénből készült típusok kaphatók, amik nagyon jó vegyszerállósággal rendelkeznek. Ennek az anyagnak a hőszigetelő képessége is nagyobb, mint a gyapjúnak. Antisztatikus és antiallergén tulajdonságainak köszönhetően taszítja a port, és az allergiásoknak sem okoz gondot a közelében lenni. Szóval ne becsüljük le a futószőnyeget, hiszen számtalan színvonalas változat kapható belőle.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek