1 hónapnál régebbi cikk

Szeptembertől a munkavállalók többségének nem lesz kötelező az üzemorvosi vizsgálat
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Szeptembertől a munkavállalók többségének nem lesz kötelező az üzemorvosi vizsgálat

Bizonyos munkakörökben azonban a munkavállalónak továbbra is kötelessége részt venni a munkaalkalmassági orvosi vizsgálaton.

2024 szeptemberétől megszűnik a kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálat, azonban bizonyos munkakörök esetében továbbra is kötelező marad. Az erről szóló belügyminisztériumi rendelettervezet a kormány honlapján érhető el, amely mellékletében felsorolja azokat a munkaköröket, amelyek esetében megmarad a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat kötelezettsége. Ezen kívül a munkáltató saját hatáskörben is elrendelheti az orvosi vizsgálatot.

A rendelettervezet 12 kategóriába sorolja azokat a munkaköröket, amelyek esetében továbbra is szükséges a kötelező vizsgálat. Ezek a kategóriák a következők: fokozott baleseti veszéllyel járó munkakörök, terhelő munkahelyi klíma, zaj (ha a felső beavatkozási határértéket meghaladja), ionizáló sugárzás, mesterséges optikai sugárzás (például lézer), vibráció (helyileg ható és/vagy egész testre ható), kémiai kóroki tényezők, járványügyi érdekből kiemelt munkakörök, tüdőfibrózist okozó poroknak vagy azbeszt ártalomnak kitett munkakörök, biológiai kóroki tényezők, éjszakai műszakban végzett munka, valamint kézi tehermozgatás 10 kg felett.

Az egyes kategóriák részletes magyarázata a munkakörök sajátosságait is magában foglalja. Például a fokozott baleseti veszéllyel járó munkák közé tartozik a magasban végzett munka, amely magassága meghaladja a 2 métert, vagy a tűz- és robbanásveszélyes munkakörök, mint az ipari robbantóanyagok kezelése. Hasonlóképpen a terhelő munkahelyi klíma esetén meghatározott hőmérsékleti határértékek figyelembevétele szükséges, míg a zajexpozíció esetén a jogszabályban rögzített határértékek túllépése esetén kötelező az orvosi vizsgálat.

A rendelet célja, hogy az egészségügyi kockázatokkal járó munkakörökben biztosítsa a munkavállalók megfelelő egészségügyi ellenőrzését és védelmét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek