Kiderült, hogy miért jönnek fel a pontyok a Csónakázó-tó felszínére
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita
Kiderült, hogy miért jönnek fel a pontyok a Csónakázó-tó felszínére

Nem oxigénhiány miatt úszkálnak a Csónakázó-tóban élő pontyok a víz felszínén a hídnál, hanem ennivalót várnak, hívta fel a figyelmet a Városgondnokság belvízrendező mérnöke.

Nem mindennapi látvány fogadja a Csónakázó-tó partjára érkezőket, sok tucatnyi ponty úszkál ugyanis rendszeresen a víz felszínén a híd körül. Elsőre talán ijesztő lehet a halak együttes látványa, de szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, az állatok jól vannak. Azok akik gyakran sétálnak a Csónakázó-tó körül, rendszeresen hoznak a halaknak elemózsiát, a pontyok mostanra ezt megszokták, és a víz felszínén várják a folyamatos ételutánpótlást.

A Városgondnokság belvízrendező mérnöke Kenyeres Dániel azt mondja, jól vannak a halak és a víz minőségével, mennyiségével sincs probléma.

„Nem azért jönnek föl, mert valami olyan jellegű problémájuk lenne, hisz a tóban folyamatos vízáramlás van, folyamatosan kap friss vizet, illetve levegőztető rendszert is működtetünk, úgyhogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy elegendő oxigénjük legyen. Azt még tudni kell, hogy mivel ekkora mennyiségű hal él a tóban, elhulló állat mindig lesz, ezt gyűjtjük napi szinten.”

Kenyeres Dániel hozzátette, rendszeresen összeszedik a Csónakázó-tóból a tetemeket, hétfőn hajnalban például összesen 15 elhullott halat gyűjtöttek össze. A székesfehérvári tóban egész nyáron működik a levegőztető rendszer és a vízutánpótlás is biztosított.

A tó hídjának húsz méteres körzetében tilos a horgászat, és amikor sportolnak a vízen, akkor sehol sem szabad. A pecások ebből a tóból nem vihetik el a kifogott példányokat, a horgászegyesület azonban az idősödő halállomány frissítése érdekében tervez egy lehalászást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek