29. Börgöndi Légiparádé: látványos repülős bemutatók a légtérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Börgöndi Légiparádé
29. Börgöndi Légiparádé: látványos repülős bemutatók a légtérben

Nagy volt a forgalom a Székesfehérvár mellett található börgöndi légtérben vasárnap. A 29. Börgöndi Légiparádén számos gépcsodában gyönyörködhetett a közönség a sugárhajtású repülőktől kezdve a veterán gépeken át egészen a helikopterekig.

Az L-29-es Delfin repülőgép bemutatójával vette kezdetét a 29. Börgöndi Légiparádé vasárnap reggel a börgöndi repülőtéren. A látványos és nagyszabású programsorozaton a magyar repülés, a magyar repülőeszközök és a Magyar Honvédség légiereje is bemutatkozott. A légiparádé megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott, hogy a repülés csodája mindenkit elvarázsol. 

„Minden alkalommal, meg kell mondanom őszintén, kisgyermekként magával ragad és megfog az a csoda, amikor egy ilyen hatalmas óriás a levegőbe száll. Nyilván ezzel nem vagyok egyedül, mert tudom, hogy évek óta itt rengeteg ember megfordul, most is már a korai órán sokan vagyunk, még ezután is sokan leszünk” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a szervezésért az Albatrosz Repülő Egyesületnek, majd hangsúlyozta, hogy az önkormányzat segítségével a már meglévő mellett egy új hangár épülhet a börgöndi repülőtéren.

„Korábbi megállapodásunkat tartva, ehhez a forrást a város biztosítani fogja még az idei esztendőben annak érdekében, hogy ez a hangár is megépülhessen és többek között például annak a múzeumnak is otthonául szolgálhasson, ami lehetővé teszi majd, hogy kis óvódásoktól kezdve a fiatalok ismerkedjenek a repüléssel, gyönyörködhessenek és adott esetben itt döntsék majd el, hogy akár a polgári akár a katonai repülés irányába lépnek majd, amikor egy kicsit nagyobbak lesznek” – mondta el Cser-Palkovics András.

A megnyitó beszédek után megemlékezés és koszorúzás következett, a tavalyi bemutató során halálos balesetet szenvedett Rózsavölgyi Vilmos és Rózsavölgyi Árpád emlékére. 

A délelőtt folyamán, ahogy a repülők az égen, úgy gyülekeztek az emberek a repülőtéren, hogy megcsodálják a szebbnél-szebb, különlegesebbnél-különlegesebb repülőgépeket, helikoptereket és a légibemutatókat. 

„A helikopterek az én világom, helikopterezni szoktam is menni, most éppen várom a pilótát megbeszélni, hogy a delfinnel is fogok menni” – árulta el az egyik látogató Csúzi Csilla.

A Delfin pilótájára pedig nem kellett sokat várni. Szakács Gábor szívesen állt a látogatók rendelkezésére, akik minél többet szerettek volna megtudni a repülésről és a már sokat emlegetett Delfinről.

„A gép az egy 1971-es gyártású veterán, sugárhajtású repülőgép. A magyar repülés-történethez úgy kötődik, hogy ilyen repülőgépek 1964-1984 között szolgáltak az egykori Magyar Néphadsereg légierejében” – mondta Szakács Gábor.

Szilády Dezső az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke elárulta, hogy az egyesületre a jövő pilótáinak képzése szempontjából is komoly szerep hárul, hiszen immár négy éve aktív résztvevői a Honvéd Kadét Programnak.

„Nekünk az a célunk és feladatunk, hogy minél több fiatalt vonzunk a repülésbe, hiszen mind a polgári repülés, mind a katonai repülés pilóta és műszaki állomány hiánnyal küzd. Nekünk itt a börgöndi repülőtéren a kadétképzés, a fiatalok oktatása és az alapképzése a legfontosabb feladatunk” – hangsúlyozta Szilády Dezső.

A Börgöndi Légiparádé tehát kettős célt szolgál, hiszen a szórakoztatás mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a pilóták következő generációjának képzésére, a jövőre nézve pedig mindez azt is jelenti, hogy a közönség még hosszú éveken át csodálhatja a megfelelő képzettségű pilóták bemutatóit Börgönd légterében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek