A pákozdi csata hőseire emlékeztek
·Életmódmegemlékezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
A pákozdi csata hőseire emlékeztek
·Életmódmegemlékezés·Utolsó frissítés: undefined

A pákozdi csata 176. évfordulóján vasárnap délelőtt megemlékezést tartottak a Katonai Emlékparkban. Előbb Gyuricza Béla, a Kempp megálmodója előtt tisztelegtek, majd koszorúkat helyeztek el az obeliszknél a pákozd-pátka-sukorói csata emléknapján.

Gyuricza Béla vezérezredes, a Székesfehérváron állomásozó szárazföldi csapatok egykori parancsnokának emléktáblájánál a Honvédség és Társadalom Baráti Kör megalapítójáról, a Katonai Emlékpark megálmodójáról emlékeztek meg, virágokat, koszorúkat helyeztek el katonatársak, tisztelők, barátok, civil szervezetek. Az egykori országgyűlési képviselő 1995-ben megalapította a Honvédség és Társadalom Baráti Kört.

"Ahogy ő fogalmazott, a munkája során folyamatosan érzékelte, hogy a sereg akkor lehet sikeres, és akkor fogja tudni megoldani azt a feladatot, amelyet törvényeink is számára megszabnak, ha tesz, nemcsak a sereg tesz ezért, hanem a társadalom is. Azaz támogatja a társadalom azt a feladatot, amit végre kell hajtani."- mondta el Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör alelnöke.

A megemlékezés az 1848-as emlékműnél folytatódott. Udvardi Endre jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében elmondta, a pákozd-sukorói csata a magyar honvédség megszületése szempontjából jelentős esemény, a Pákozdi Katonai Emlékpark pedig méltó emléket ad az eseménynek. Mint a helyettes államtitkár mondja, a magyar honvédség megújítása szempontjából fontos időket élünk.

"A magyar honvédség újra felszerelése, a legmodernebb haditechnikával történő ellátása, személyi állományról való gondolkodás, és az egész magyar honvédség átalakítása szempontjából fontos időket élünk, és természetesen egy erős honvédség építése nem létezik a múltról való megemlékezés nélkül. Bár előre tekintünk mindig, de a múlt hagyományainak megőrzése, tiszteletben tartása mindig nagyon fontos számunkra, és ennek egy méltó terepe a pákozdi emlékmű" -hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az ünnepi beszédet követően a jelenlévő katonai, rendvédelmi, hagyományőrző és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az obeliszknél, fejet hajtva a hősök emléke előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek