Koszorúzás a Szent László szobornál – a lövészkatonák védőszentjére emlékeztek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Koszorúzás a Szent László szobornál – a lövészkatonák védőszentjére emlékeztek

Megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek Szent László napja alkalmából a magyar honvédség- és a város képviselői a Szent László szobornál Székesfehérváron. Szent Lászlóra, a lövészkatonák védőszentjére hagyományosan minden év június 27-én emlékeznek.

Katonai tiszteletadással vette kezdetét a Szent László napi ünnepség Székesfehérváron, mely során Szent Lászlóra, mint a lövészkatonák védőszentjére emlékeztek. A történelmi zászlók érkezése után Ugrits Tamás püspöki helynök, a Székesfehérvári Egyházmegye igazgatója mondott ünnepi beszédet, melyben egyebek mellett a szentek életéről értekezett, utána pedig Pozderka Zoltán, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság megbízott-parancsnokhelyettese szólt a megjelentekhez, aki beszédében szót ejtett Szent László érdemeiről és a lövészkatonák feladatairól.

A lövészkatonák a legnagyobb számú fegyvernem a magyar honvédségen belül, úgy lehet mondani, hogy ők adják a gerincét. Minden katona lövészkatonaként kezdi a pályafutását, a kiképzési rendszerünk így épül fel. A legalapvetőbb tudást itt tudják megszerezni és ezután haladnak tovább más-más szakirányok felé – fogalmazott Pozderka Zoltán, a  Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság megbízott-parancsnokhelyettese.

Pozderka Zoltán továbbá a katonai toborzás fontosságáról és mibenlétéről is beszélt.

Most indult be egy toborzó kampányunk tartalékos katonák toborzása céljából, alapvetően itt is a lövészkatonai képességekre számítunk, ezt a lehetőséget nyújtjuk az érdeklődők számára, hogy ezt a kiképzést megszerezve tartalékos katonaként szolgálhatják saját kisebb régiójukat.

A megemlékezés zárásaként a város, a honvédség, valamint a rendvédelmi szervek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit Szent László szobránál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek