Nekihajtott egy autónak a biciklis egy székesfehérvári gyalogátkelőn
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Nekihajtott egy autónak a biciklis egy székesfehérvári gyalogátkelőn

A bpiautosok.hu információ szerint, egy autós fedélzeti kamerájának felvételei alapján a zebrán szabálytalanul átkelő biciklis nekiment egy szabályosan közlekedő autó hátuljának péntek délután.

A felvétel alapján a biciklis nem nézett körül, miközben áthajtott a zebrán és ezért nekiment egy szabályosan közlekedő autónak. A kerékpáros szerencsére nem sérült meg. A felvétel készítője szerint az eset után az autót vezető hölgy megállt a buszmegállóban és odaszaladt a kisfiúhoz. A videón látszik, hogy a biciklis két autó között ment át, a hölgy nem is láthatta, pláne, hogy a kocsi leghátuljának ment neki, tehát nem ütötte el, hanem a biciklis hajtott bele az autóba.

De miért a kerékpáros okozta a balesetet?

A biciklis gyalog és kerékpárúton érkezett a zebrához. A zebra előtt a biciklisnek ki volt táblázva, hogy gyalog és kerékpárút vége, valamint elsőbbségadás kötelező.Innen az általános KRESZ szerint közlekedhet tovább a biciklis, azaz az úttest jobb szélével párhuzamosan. Ráadásul a „macisajt” egyértelműen jelezte, hogy már az autósoknak (és a zebrához az úttesten guruló járműveknek) van elsőbbségük a biciklissel szemben.

A KRESZ főszabály szerint az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Tehát a zebrán át biciklizni mindenhol tilos!

Az autósnak ki volt táblázva, hogy Kijelölt gyalogos-átkelőhely. Csak a gyalogosoknak kell elsőbbséget adnia; a keresztben biciklizőknek nem.

A kerékpárások veszélyt jelző tábla alapvetően a szabályosan biciklizőkre figyelmeztet. Nem lesz ettől a bicikliseknek elsőbbsége. Nem lesznek ettől a keresztben a zebrán biciklizők szabályosak!

A biciklisnek le kellett volna szállnia és gyalog átmenni a zebrán! Ez lett volna a szabályos. (Ráadásul, amikor az autós megközelíti a zebrát, van-e ott gyalogos, a biciklis még rajta sem volt a zebrán.)

Az esetről készült videót az alábbi linken lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=Z1jVUf5mx3Q

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek