1 hónapnál régebbi cikk

Vegán szendvicsek mindenkinek
Fehérvár Médiacentrum fotója
ordit
Vegán szendvicsek mindenkinek

Bár a húst hússal evők számára a zöldségekből készült ételek úri huncutságnak tűnnek, és maguktól talán ki sem próbálnák, dekoratív "csomagolásban" részükre is eladhatók, amennyiben kellően nyitottak az újdonságokra.

Persze senkit sem akarunk rábeszélni a húsmentes ételekre, csupán egy egészséges alternatívát szeretnénk kínálni az arra fogékonyak számára. Egyre többen vannak, akik különféle okok miatt nem fogyasztanak állati eredetű táplálékokat, vagy azoknak csak egy bizonyos típusát, így a céges vagy családi, baráti rendezvényeken is szép gesztus gondolni rájuk. 

Az Ordit.hu catering Budapest területén lehetőséget ad változatos húsmentes finomságok rendelésére, így az irodai étkezéseken, céges rendezvények alkalmával sem kell szégyenkeznünk senki előtt. Cikkünkben megpróbálkozunk bemutatni sokak szerint "a jövő egyetlen lehetséges útját," tarts velünk!

Hús nélkül is változatosan

A vegánok nem egyszerűen kihagyják az állati eredetű élelmiszereket az étrendjükből, vagyis leszedik a szalámit a kenyérről, hanem az így kiesett fehérjéket más, növényi finomságokból pótolják. 

A makrotápanyagok közé tartozó proteinek ugyanis elengedhetetlenek az emberi szervezet számára. A vegánoknak még inkább oda kell figyelniük arra, miket, pontosabban mit mivel esznek, ugyanis csak így tehetik teljessé az étrendjüket. 

Érdemes tisztában lenni a vegánok és a vegetáriánusok közötti különbségekkel. Előbbiek nem fogyasztanak húsféléket, tejterméket, halat, tojást, de még mézet sem, utóbbiak valamivel megengedőbbek, az ő étrendjükbe a húsok kivételével minden más belefér. 

Azt hihetnénk, hogy a növényi alapú ételekből nem fedezhető a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükséglete, pedig világszerte rengetegen vannak azok, akik húsmentesen, mégis egészségesen élnek. 

Ízletes és kreatív finomságok

Lépj túl azon a tévhiten, hogy a vegán ételeknek nincs íze, és csak nyers zöldségeket esznek, hiszen rengetegféle hüvelyest, valamint az átlagember által nem fogyasztott zöldségeket esznek minden formában: nyersen, párolva, főzve, sütve, grillezve, ráadásul különféle aromás fűszerekkel megbolondítva. 

Ezek alkalmasak a vaj és a tejkészítmények, sőt a húsok kiváltására is. Már az üzletekben is találkozhatunk vegán darált "hússal", hamburerpogácsával, és sokak szerint ízben sincs nagy különbség közöttük.

És a szendvicsek szokásos összetevői, a szeletelt zöldségek is maradhatnak, illetve kiegészülhetnek grillezett vagy olajban eltett változatokkal. Az alapul szolgáló kenyérek esetében még inkább támaszkodhatunk az egészséges alternatívákra. 

Nem unalmas ételek

Ha beleásssuk magunkat a vegetáriánus konyha rejtelmeibe, rájövünk, hogy legalább annyira változatos és szerteágazó, mint az legtöbbünk által követett húsos fogások, amelyek földrészenként, országonként a fűszerezés révén nagy eltéréseket mutatnak. 

A vegetáriánus fogások is sokfélék, rengeteg fűszert használnak, és egyáltalán nem hiányoznak belőlük a húsok, ráadásul a Földünk számára is hasznosak, kisebb környezeti terhelést jelentenek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek