Nem kérnek a magyarok a rovarfehérjéből
Nem kérnek a magyarok a rovarfehérjéből

Idén januártól engedélyezett négy rovarfaj árusítása a boltokban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként, és további nyolc rovarfehérje vár engedélyezésre. Akár fehérvári boltokban is szembetalálhatod magad sáskából, lisztkukacból, alombogárlárvából vagy házi tücsökből készült termékekkel.
A tapasztalatok szerint ez az élelmiszerfajta sokkal kisebb területen, kevesebb vízigénnyel és alacsonyabb széndioxid-termeléssel állítható elő, mint a hagyományos állattenyésztésből származó fehérje, ugyanakkor a kulturális és érzelmi elutasítás miatt szinte lehetetlennek tűnik az ilyen termékek belátható időn belüli térhódítása a hazai konyhákban.

Az Agroinform.hu szakmai portál kérdőívére érkezett közel 500 válaszból az derül ki, hogy mindössze a válaszadók 20 százaléka nyitott olyan táplálék elfogyasztására, amely rovarból származó összetevőt is tartalmaz. További 11 százalék ezt attól teszi függővé, hogy az adott összetevő felismerhető formában található-e meg az élelmiszerben. 69 százaléknyian azonban feltétel nélkül elzárkóznak ilyen ételek fogyasztásától.