2 évnél régebbi cikk

A mártások növelik az ételek élvezeti értékét 
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Jonathan Borba
A mártások növelik az ételek élvezeti értékét 

A különleges mártások mindig kihangsúlyozzák a fogások ízeit, tökéletesen kiegészítik azokat. Ezáltal növelik az ételek élvezeti értékét. Szóval minden esetben érdemes gondosan megválogatni azt, hogy melyik ételhez melyik mártás illik.

A mártás mindig kiegészítő, nem pedig fő összetevő. Készülhet meleg és hideg változat egyaránt. Utóbbit leginkább a salátákkal és a hideg húsokkal érdemes párosítani. A többségük elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe.

Jobban kialakul az ízek harmóniája

Fontos, hogy a mártások kellően sűrűk legyenek, hogy az állaguk hasonlítson a tejföléhez. Ez azt jelenti, hogy megfelelő a bevonó képességük. A kellő sűrűség elérhető többek között habarással, lisztes vajjal, rántással vagy lisztszórással. A mártások élvezeti értéke növelhető, ha víz helyett alaplevet használunk hozzájuk.

A meleg változatok esetében fontos a hosszan tartó forralás, melynek köszönhetően jobban kialakul az ízek harmóniája. A hideg mártások esetében pedig arra kell figyelni, hogy a fűszerezés erősebb legyen, ugyanis a hideg fogások esetén kevésbé érvényesülnek. Milyen mennyiségben érdemes készíteni? Úgy célszerű számolni, hogy adagonként körülbelül 1 dl mártásra lesz szükség.

Érdemes friss fűszereket használni az ízesítéshez

Természetesen a tökéletes mártáshoz elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű alapanyagokból készüljön. Szóval a rossz minőségű zöldségek, fűszerek és tejtermékek egyáltalán nem jöhetnek szóba, ha a tökéletes végeredmény a cél. Továbbá oda kell figyelni a megfelelő ízesítésre és a kellő sűrűség elérésére is. Mindemellett rendkívül fontos, hogy ne legyen csomós a végeredmény.

Érdemes friss fűszereket használni az ízesítéshez, és azokat fontos egyenletes nagyságúra vágni. Ez nemcsak a szebb látvány miatt fontos, hanem amiatt is, mert az ízek így jobban eloszlanak. Mindemellett pedig a kóstolásra is időt kell szánni, mielőtt a tányérra kerülne a mártás. Természetesen az említettek mellett elengedhetetlen, hogy megfelelő mártás receptek közül válasszunk.

Izgalmasabbá teszik a fogásokat, kiemelik az aromákat és az ízeket

A szószok többféleképpen elkészíthetőek, a végeredmény függ a felhasznált alapanyagoktól és a fűszerezéstől. A salátákat, a tésztákat és a húsételeket egyaránt tökéletesen kiegészítik. Érdemes többféle változatot kipróbálni, ugyanis csak így található meg a saját ízlést tökéletesen kiegészítő változat.

A szószok többségét a legtöbb esetben nem egy adott ételhez kapcsoljuk. Például a pesto párolt zöldségek mellé is kerülhet, de tésztával is bátran fogyasztható. A paradicsommártás is hasonló, ugyanis tésztával, párolt zöldségekkel és különféle húsokkal is párosítható. Arra minden esetben figyelni kell, hogy a mártás alatt az étel hamar megpuhul, szóval érdemes külön tálkában tálalni. A szószok minden helyzetben izgalmasabbá teszik a fogásokat, kiemelik az aromákat és az ízeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek