Magyarország Tortája: döntőbe jutott egy fehérvári torta
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Cukrász Ipartestület
Magyarország Tortája: döntőbe jutott egy fehérvári torta

A Krém Cukrászda Aranykörtéje a legjobb hat közé jutott. Augusztus elején derül ki, hogy melyik lesz az ország tortája idén.

Kocsis Réka, a székesfehérvári Krém Cukrászda cukrásza az Aranykörte fantázianevű tortával bejutott a Magyarország Tortája döntősei közé, közölte a cukrászda a Facebookon.

A Magyar Cukrász Ipartestület szerdán jelentette be, hogy az eredetileg nevező 34 közül kiválasztották a hat döntőst.

A versenyre olyan édességeket lehetett nevezni, amelyek a hagyományos magyar cukrászat alapjaira épülnek, és főként hazai alapanyagokat tartalmaznak. A 2025-ös év témája a „Dobostorta 140” volt, mivel idén ünnepeljük a híres magyar desszert, a dobostorta megjelenésének 140. évfordulóját. Az ikonikus süteményt Dobos C. József alkotta meg, és először az 1885-ös Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be.

A nevezőknek kötelezően fel kellett használniuk a dobostorta jellegzetes alapanyagait – például tojást, vajat, csokoládét, karamellt és vaníliát – de ezek mennyiségét és elrendezését szabadon választhatták meg.

Emellett a tortáknak tartalmazniuk kellett legalább két külön csoportból egy-egy alapanyagot az alábbi háromból:

  • Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya);
  • Hungarikum pálinkák vagy magyar borok (pl. barackpálinka, kadarka, furmint);
  • Őshonos magyar gyümölcsök (pl. meggy, kajszibarack, birs, alma, szilva).

Az idei versenyre összesen 34 tortát neveztek, az ország minden részéről. A cukrászok rendkívül kreatívak voltak: szinte az összes őshonos magyar gyümölcs megjelent valamilyen formában a versenytortákban – a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerek közül a zsálya és a kakukkfű volt a legnépszerűbb, a borok közül pedig a kadarka inspirálta a legtöbb cukrászt. Több tortában megjelentek a gyümölcspálinkák is, különleges ízt adva a süteményeknek.

A zsűri hat tortát választott ki a döntőbe, köztük egy székesfehérvárit is:

  • Aranykörte – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  • Aranyliget – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
  • DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
  • Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita – Mozart Cukrászda, Hévíz
  • Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

A torták fotóit itt lehet megnézni:

Korábban már nyerte el székesfehérvári torta a Magyarország Tortája címet. Erről korábban Damniczki Balázzsal beszélgettünk:

Kapcsolódó
Öt éve lett a Somlói Revolúció Az ország tortája - recept és beszélgetés Damniczki Balázzsal

Eddig egyszer választottak fehérvári tortát Az ország tortájának. A 2014-es győztes Somlói Revolúció ötlete egy étteremben ugrott be Damniczki Balázsnak. Még ma is hetente 150-200 szeletet adnak el a sütiből, melynek az elmúlt öt évben egy fikarcnyit sem változott a receptje.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek