7 évnél régebbi cikk

A legjobb vonatos kirándulások a megújult fehérvári állomásról
Fehérvár Médiacentrum fotójaA legjobb vonatos kirándulások a megújult fehérvári állomásról

A közelmúltban átadták a felújított székesfehérvári vasútállomást. Mi pedig arra gondoltunk, hogy megnézzük, hova vegyünk az első (második?) vonatjegyünket. Vasútra fel, Fehérvár népe! Járjuk be az országot vonattal és egy kis fantáziával!

De azért nem mindegy, honnan indulunk el: július 27-től már a felújított vasútállomásról startolhatunk. A korábbi épület még a második világháború idején megsemmisült, a mostani pályaudvart 1951-ben adták át. Tehát bőven ráfért már a felújítás, amit két éve kezdtek el. A cél nem egy új főépület felhúzása volt, hanem a meglévő létesítmény eredeti állapotának visszaállítása, ötvözve napjaink nélkülözhetetlen technikai- és kényelmi vívmányaival. Magyarán: lett fotocellás ajtó, a galambvédő hálónak köszönhetően megszűnik a homlokzatnál a rengeteg galambszar, liftek segítik a közlekedést az épületben és a peronoknál, sőt, az átadás óta a pénztárak is már az új épületben nyitnak ki. Halleluja!

Nosza, kerekedjünk is fel és nézzük meg, hogy hova érdemes kiruccanni egy jó kis nyári, vonatos kirándulásra, ha már ilyen meseszép állomást kapott az ország egyik legforgalmasabb vasúti csomópontjában fekvő városunk.

Velencei-tó

Aki ugrál fehérvári, hej, hej! És az is biztos, hogy legalább egyszer már minden igaz fehérvári járt vonattal a Velencei-tó valamelyik településén. Aki nem, az sürgősen pótolja. Például kezdje mondjuk a felfedezést az Agárdi Popstrand valamelyik programjával. Felejthetetlen élmény az utolsó vonathoz igazítani a koncert megtekintését, majd a vonatot lekésve (rosszabb esetben még a koncertről végignézve, ahogy a szerelvény elhagyja az állomást) hazáig stoppolni. Ennél azért sokkal menőbb program a Velencei Szabadstrandon csapatni bermudában és szalmakalapban. Mindezt tök ingyen, mert nincs belépő. Ráadásul az ország egyik legszebben kialakított vízpartjáról beszélünk. És a Szúnyog-sziget neve mond valamit? Ha szeretsz horgászni, akkor ott a helyed. Mutatjuk is, hogy miért: 

Tihany

Levendula, apátság és visszhang - ennyi biztosan mindenkinek eszébe jut az ország leghíresebb félszigetéről. Egyébként van még egy rakás dolog, amit lehet ott nézni, csinálni. Például ha vonattal érkezik az ember, akkor rögtön egy komolyabb sétával indíthatja a kirándulást: a félsziget belső részén ugyanis nincs állomás. Szóval ennek tudatában induljunk neki egy csurig pakolt hűtőtáskával, mert Balatonfüredtől Tihany nagyjából 3-4 kilométerre van. Érkezés után kötelező a lazítás a domb tetején, az apátság tövében (videó lejjebb), vagy a megfáradt végtagok kiáztatása a sokak által a Balaton legjobbjának tartott Sajkodi Strandon. Aki szereti a halételeket, kicsit sétáljon tovább a szomszédos település felé és félúton belebotlik a legendás Aszófői halsütőbe, ami még december 24-én is nyitva tart: innen szerzik be a környékbeliek szentestére a halászlevet. 

Káli-medence

Még pár év és a csapból is s Káli-medence csodái folynak majd. Inkább legyél az elsők között és fedezd fel a Balaton-felvidék legmenőbb helyeit már most, amíg nem lepi el irgalmatlan tömeg a legjobb helyeket. Ez például nem lesz egyszerű a Liliomkert piac esetében, ami Káptalantóti határában van, és az ország talán legjobb kézműves piaca, ahol még házi készítésű mustárt is be lehet szerezni. Nem messze innen található a szentbékállai kőtenger, ami az egykori Pannon-tenger üledékéből maradt hátra az utókornak. Némelyik kődarab simán eléri egy-egy kisebb ház méretét is. A családdal érkezőknek kötelező a Salföldi Major meglátogatása. És ezzel tulajdonképpen számukra véget is ért a nap, hiszen a lovak, kutyák, mangalicák, szürkemarhák egy egyéb klasszikus magyar háziállatok bűvöletéből biztosan nem lesz egyszerű mutatvány kiszabadítani a gyerekeket. De nem is kell, inkább csatlakozzunk hozzájuk. És ha már a környéken járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Hegyestűt, ahonnan az egyik legszebb kilátás kínálkozik a Balatonra, na meg a sümegi várat se felejtsük el:

Zamárdi

A Balaton déli partjának legnagyobb csodája még mindig Siófok. A fiatalok hajlamosak egész évben kuporgatni, hogy aztán nyáron egy hétig lehessen villantani a nyár bulifővárosában: habzsi-dőzsi és ereszdelahajamat napi tízezerből. Plusz taxi. De ha egy kicsit többre vágysz a Petőfi sétány egyen hamburgereinél és infralámpás hekkjeinél, akkor csak pár kilométert kell megtenned Zamárdiig. Amennyiben július első napjaiban érkezel, jó eséllyel belecsúszol az éppen aktuális Balaton Soundba, újabban pedig augusztus közepe felé a Strand Fesztiválba is. A bulikon túl is van élet itt: a két pazar szabadstrand, tiszta vízzel, ápolt, füves partszakasszal, kilátással Tihanyra és az apátságra biztosan a Balaton legjobbjai közé tartozik. Aki szereti a halételeket, annak pedig Halas Karcsi büféjében van a helye. Családdal és barátokkal is remek móka a Zamárdi Kalandpark, ahol még a vízen járást is gyakorolhatod, ha nem ragadsz valamelyik megoldhatatlan mászópályán.

Budapest

Amit minden fehérvári megtanul, ha Budapestre utazik: a vonat a Déi pályaudvarra érkezik (még), onnan metróval elmész a Deák térre, a többit pedig oldd meg magad. Hazafelé ugyanez. Jó hír: van élet ezen a szűk kis brazil körön kívül is. Hol is kezdjük? Mondjuk a reggelinél. Ha szereted a tojásételeket, akkor az eggOist az egyik kedvenced lesz. Napközben tuti program lehet a Lupa-tónál most épülő, de már üzemelő szuperstrand kipróbálása. Kora esti ejtőzésre meg irány a Duna és környéke: a jó öreg Római-parton minden nyár ékköve lehet a hekk, kovászos uborkával és a hangosbemondó üvöltésével. Ha utóbbi nem, akkor a Nap bácsi biztosan bejön majd: fetrengés a babzsákokon és a bringaszékeken. Őrület, mire nem jó ez a XXI: század! Egyébként meg van egy csomó látnivaló is a városban, például ezek:

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek