4 évnél régebbi cikk

Egynapos síelések - hova induljunk Fehérvárról?
·Utazásutazás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pusztai Péter
Egynapos síelések - hova induljunk Fehérvárról?
·Utazásutazás·Utolsó frissítés: undefined

Decembertől márciusig tart a síszezon. A legjobb, ha természetes havazás teszi alkalmassá a pályákat, de a hóágyúk segítségével kevesebb mennyiségű téli csapadék esetén is hódolhatunk ennek a szép sportágnak. Akár egyetlen napra is.

Az idei tél Magyarországon eddig nem igazán kedvez a téli sportok szerelmeseinek. A közeli országok síterepei viszont szinte teljes kapacitással üzemelhetnek. A kényelem biztosításához a nagyobb pályákhoz tányéros, csákányos vagy többszemélyes, beülős felvonókat létesítettek.

A sípályákat nehézségük szerint osztályozzák. A kezdőknek ajánlott kék, a kicsit meredekebb piros és a nagy rutinnal rendelkező, bátrabb sízőknek ajánlott fekete pályák közül választhatunk.

Érdemes már a szezon előtt ellenőrizni, hogy felszerelésünk továbbra is alkalmas-e a biztonságos és kellemes síelésre. Ilyen például a sílécek élezése, vaxolása vagy a ruházatunk átvizsgálása. Nem utolsó sorban pedig ne felejtsünk el biztosítást kötni!

 

Most pedig ismerkedjünk meg néhány hazai és külföldi, Székesfehérvárhoz közel eső síparadicsommal:

Bánkút (770-935 m): Észak-Magyarország egyik legszebb részén, a Bükki Nemzeti Parkban található. A pályarendszer 6 különböző nehézségű lesiklópályával és 7 húzólifttel üzemel. 2018/19-es szezonra megújult a síiskola és a síkölcsönző. Újdonság, hogy a hó nélküli időszakban műanyag sípályáján is lehet síelni tanulni.

Eplény (333-509 m): Hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik. A modern és hatékony hógyártó-kapacitásnak köszönhetően a hószegényebb években is hosszúak a síszezonok. A teljesen kezdő pályáktól, a haladóknak való területeken keresztül egészen a kifejezetten meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer. Sötétedés után is lehet síelni Eplényben, több mint 4 kilométer kivilágított sípályán. Itt találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját. Ezen kívül az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek, várják azokat, akik szeretnének megtanulni síelni vagy snowboardozni.

Kékestető (770-1015 m): Kékestető országunk legmagasabb pontja. Innen indul Magyarország második leghosszabb lesiklópályája, amely mindvégig enyhe lejtésű, így kezdő síelők, családok számára is kiválóan alkalmas. A déli sípályán is professzionális pályafenntartó gépek gondoskodnak a hó egyenletes és tartós minőségéről, a hó utánpótlását pedig hóágyúk végzik. A teljes pálya kivilágított és hangosítással van felszerelve, amely megnöveli a síelt órák számát, illetve kellemesebb kikapcsolódást biztosít.

Mátraszentistván (676-821 m): Galyatetőtől hat, Budapesttől pedig alig száz kilométerre található. A hat sípálya kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el és a gyönyörű panorámát hidak, rönkházak, tavak teszik hangulatossá. Az előnyös mikroklímának és az elmúlt évek fejlesztéseinek (víztározó, hóágyúk, négyüléses lift, éjszakai világítás) köszönhetően az ország egyik legtöbb szolgáltatást nyújtó családi síterepévé vált, ahol akár évi száz napot is lehet síelni.

Dóval (Donovaly, Szlovákia 914-1361 m): Gyönyörű környezetben, hófödte hegycsúcsokkal körbezárt völgyben fekszik az egyik legnagyobb szlovákiai síközpont. A tizenegy kilométeres pályarendszeren tizenhat felvonó működik. Az utóbbi években új lifteket és megvilágított pályát is létrehoztak, sőt egyre több és színvonalasabb szálloda is épült. Donovaly nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is. A szezon legfőbb attrakciója a minden évben megrendezésre kerülő szánhúzóverseny, amelyre a világ számos országából érkeznek látogatók.

Maribor-Pohorje (Szlovénia 325-1327 m): A sícentrum Szlovénia második legnagyobb városa felett található. A pályarendszer két fő részre tagolódik: a keleti Bolfenk és a nyugati Areh - közöttük javarészt csákányos liftekkel és erdei lejtőkön csúszva lehetséges az átjutás, vagy a rendszeres időközönként közlekedő síbusszal.

A több, mint negyven kilométer pályarendszerhez huszonkét lift tartozik, melyek óránként több ezer sízőt és snowboardost képesek szállítani. Érdekessége az öt kilométer hosszú éjszakai pálya, amely Európa leghosszabb villanyfényes sípályája. Minden év januárjában itt rendezik meg a FIS egy-egy futamát.

Mönichkirchen-Mariensee (Ausztria 870-1450 m): Az utóbbi években megvalósult három új négyszemélyes ülőliftnek, a kiszélesített pályáinak köszönhetően az egyik legjobb infrastruktúrájú határközeli, rendkívül családias síterep.
A pályarendszer mindkét irányban átsíelhető, teljes hosszában hóágyúzott. Itthonról autópálya igénybevétele nélkül is gyorsan és egyszerűen elérhető. A pályarendszer minden tudásszinthez kínál ideális lejtőt, a Mariensee felőli oldalon FIS B minősítésű versenypálya is található, míg a mönichkircheni részen síóvoda és sí-játszótér, valamint nagyon enyhe lejtésű széles sípálya áll a kezdők és a legkisebbek rendelkezésére.

További ajánlatok:
www.hunguesthotels.hu/hotelpanorama
www.hunguesthotels.hu/hotelhelios

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek