3 évnél régebbi cikk

Utazzunk körültekintően!
Fehérvár Médiacentrum fotója
László-Takács Krisztina
Utazzunk körültekintően!

Egyiptom, Tunézia, Törökország kiesett idén az úti célok közül, Horvátország és Görögország még tartja magát. A zöld besorolású országokba továbbra is sokan utaznak, és last minute utakra is lehetőség van. Még nincs vége a nyárnak, Rodoszon és Krétán még októberben is nyaralóidő van!

Megviselte a turisztikát a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, különösen a külföldi utazás vált bizonytalanná. Hetente változhatnak az átsorolások, aminek következtében tervezni is igen nehéz. Legutóbb például Spanyolország besorolása változott zöldről sárgára.

Az egyéni utazó maga döntheti el, hogy vállalja-e a tesztet vagy a karantént, utazási iroda azonban csak a zöld színnel jelzett országokba utaztathat.

Július első hetében elindultak a görögországi charterjáratok, amelyek azóta folyamatosak. A január-februári előfoglalásunk egyharmada maradt meg, júliustól azonban minden gépünk száz százalékos telítettséggel megy.” – nyilatkozta Zimmermann Istvánné utazásszervező.

Van lehetőség last minute utazást is foglalni: az irodák jellemzően azokat a helyeket értékesítik így, amelyeket nem foglaltak le az év elején, és amelyek most majdnem telt házzal mennek. Zimmermann Istvánné szerint idén számottevő áremelkedés nincs, kereslet pedig, ha nem is tömeges, azért van, és a lemondás után most az újrafoglalás időszakát élik: „Sokan vannak, akik utalványra váltották még április-májusban az előlegüket, és akik úgy döntöttek, hogy mégis utaznak, most ezzel az utalvánnyal fizetnek. Horvátországba főleg egyénileg mennek az utasok. Jók a körülmények, ahogy Görögországról is jók a visszajelzések: akik kinn voltak, azt mondják, hogy soha ilyen jó nem volt, hiszen a vendéglátók kedvesek, udvariasak, miközben nincs sehol tülekedés, tömeg.”

Szeptember végéig mennek charter gépek, sőt Krétára még októberi járat is van, hiszen a Földközi-tenger keleti medencéjében, Rodoszon és Krétán október közepéig jó idő van, lehet nyaralni. Last minute útra két héttel az indulás előtt lehet jelentkezni, egészen az indulás előtti napig.

 

Görögország és Horvátország az idei nyertes

A magyarok által kedvelt Görögország még zöld színnel van jelölve, ahogy Horvátország is. A repülős célpontok közül Málta, Ciprus, Szicília még utazható, autóval pedig szárazföldi úton Görögország is megközelíthető: „Hiába vezet az út két piros jelölésű országon keresztül, a hatóságok azt nézik, hogy honnan érkezik vissza az utas.” – magyarázza Csere Orsolya, az egyik fehérvári utazási iroda munkatársa.

Egyiptom, Törökország és Tunézia azonban már nem foglalható, hiszen piros jelzéssel vannak ellátva ezek az országok. „Pedig ezek a helyek nagyon kedveltek a családok körében, hiszen az itt lévő szállodákban all inclusive ellátást kap az egész család, nem beszélve a gyerekbarát programokról.” – tudtuk meg Csere Orsolyától.

 

Változtak a lemondási feltételek

A helyzettel párhuzamosan változtak az utóbbi időben a lemondási feltételek is: „Ha zöld egy ország, és az utazás idején is zöld marad a besorolása, akkor lemondás esetén az általános szerződési feltételekben megtalálható lemondási lehetőségekkel élhetünk. Ha időközben sárga vagy piros besorolást kap az úti cél, akkor átfoglalási lehetőséget kap az utas, esetleg be tudja váltani az addigi befizetését utazási utalványra, illetve pénzvisszatérítést is kérhet.” – mondja Csere Orsolya. Mindig az adott utazási irodától függ, milyen feltétellel mondható le egy út, de az az általános, hogy vannak könnyítések, mert a korábban érvényben lévő általános szerződési feltételeket meg kellett idén változtatni.

Érdeklődők így is vannak. Csere Orsolya elmondta, hogy a most zöld besorolású országokba foglalnak még idénre is, de megindult a 2021-es előfoglalás is. Az árak azonban szakértőnk szerint emelkedtek, köszönhető ez például az euróárfolyam emelkedésének is. A legkedvezőbb árak egyébként mindig az előfoglalási időszakban vannak, most is ez a jellemző. Tehát aki januárban foglalt és nem mondta vissza, sokkal kedvezőbb áron utazik most, mintha last minute lehetőséggel élne. Azt is megtudtuk, hogy az előfoglalásban sincs több rizikó, mint egy last minute foglalásban. A járványhelyzetben sem veszített, aki előre foglalt, hiszen volt lehetőség a helyzetnek megfelelően módosítani az utazást. „Például, ha egy utat törölni kényszerült az utazási iroda, akkor az utas maradéktalanul visszakapta az összes befizetését.” – magyarázza az utazásszervező.

 

Irodával biztonságosabb a foglalás?

Egy utazási iroda felelősséget vállal akkor is, ha idő előtt kell hazautaztatni a turistát, vagy akkor, ha a lefoglalt szálloda nem nyit ki. Nem beszélve arról, hogy az utazást be is lehet biztosítani, így nem érheti kár az ügyfelet: „Ha például egy egyénileg foglalt szálloda nem nyit ki, mert például csődbe ment, nem biztos, hogy visszafizeti az utasnak a már befizetett összeget. Egy utazási iroda által lekötött út során ez nem fordulhat elő.” – mondja Csere Orsolya. – „Most például vannak olyan családok, akik egy négycsillagos szállodába foglaltak szállást, de a szálloda nem fogadott vendéget. Helyette át tudtuk tenni őket egy jóval drágább ötcsillagos szállodába, miközben ugyanazon az áron töltik a nyaralásukat, mint az eredeti foglalás.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek