3 évnél régebbi cikk

Kastélyok, arborétumok, folyópartok és városok - Felfedezőutak belföldön
·Életmódutazás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Kastélyok, arborétumok, folyópartok és városok - Felfedezőutak belföldön
·Életmódutazás·Utolsó frissítés: undefined

A nyár nem mindenkinek a strandolásról szól: a vakáció kiváló lehetőség arra, hogy felfedezőutakat tegyünk a legszebb hazai városokban és tájakon.

Akár nyugat felé vesszük az irányt, akár keletre, ha kastélyok és arborétumok, vagy folyóparti séták vagy történelmi városok építészeti remekei, netán múzeumok vonzanak bennünket, megszámlálhatatlan élmény vár ránk a belföldi kiruccanások során.

 

Ismerjük meg Nyugat-Magyarországot!

Egy néhány napos buszos kirándulás során Győr, Sopron, Kőszeg és Szombathely mellett a Fertő-tavat vagy a vadregényes Pannonhalmát is lesz időnk felkeresni. A vizek városa, Győr hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb települése. Jellegzetes barokk óvárosa sétára csábít, ahogy a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál épült, jól karbantartott paloták és díszes templomok, vagy a székesegyház és a gótikus Héderváry-kápolna.

Innen már nincs messze Pannonhalma, és a hegyen álló több mint ezer éves Bencés Főapátság. A világörökség részét képező épületegyüttes nem csak belülről lenyűgöző, bazilikájának, hatalmas könyvtárának köszönhetően. Az apátságot körülölelő arborétum és gyógynövénykert kifejezetten felfrissülést kínál a nyári melegben.

Ha az országnak ezen a részén járunk, érdemes ellátogatni a Fertő-tó környékére is. A világhírű fertődi kastély, melyet „magyar Versailles”-ként is szoktak emlegetni, az UNESCO Világörökség részét képezi. A pompás barokk építmény díszes termei és látványos parkja az Esterházy hercegi család mesés gazdagságáról a árulkodik. A parkban található Cziráky Margit grófnő híres Rózsakertje is.


Járjuk körbe Délkelet Magyarországot!

Kezdjük például az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban. A titokzatos krónikás, Anonymus leírása szerint a honfoglaló magyarok ezen a helyen tartottak gyűlést. Az emlékparkban tekinthető meg a Feszty-körkép, a skanzen, a Nomád Park és a Rotunda kiállítások.

Ne hagyjuk ki Szegedet, Magyarország harmadik legnépesebb városát sem. Egyedi városképe annak köszönhető, hogy az 1879-es tiszai árvíz során az épületek nagy része elpusztult, az újjáépítés során pedig egy kimondottan egységes, eklektikus és szecessziós stílusban megtervezett, Budapesthez hasonlóan körutas rendszerű nagyváros jött létre.

Leghíresebb látványossága a Dóm tér, Kárász utca, Klauzál tér, Széchenyi tér, Szegedi Nemzeti Színház és persze a Tisza-part. Szegeden található a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, mely szecessziós, mór és neogótikus elemeket egyaránt felvonultat.

 

Erkel Ferenc szülővárosa: Gyula

A Himnusz zeneszerzőjének, Erkel Ferencnek a szülőházából emlékházat hoztak létre Gyulán, ha erre járunk, feltétlenül keressük fel, és ne hagyjuk gyulai várat sem. A Fehér-Körös mocsarai között felépített gótikus téglavár egyedülálló látnivaló Magyarországon, 1566. évi elfoglalásáig az Alföld meghatározó jelentőségű erődítménye volt. A jó állapotú várban izgalmas történeti kiállítás várja a látogatókat.

Hazafelé érdemes útba ejteni a híres Kondorosi csárdát. A fontos alföldi utak találkozásánál 1784-ben épült fel a ma látható étterem, ami egykor a legendás betyárok találkozóhelye volt, de Rózsa Sándoron és társain kívül tiszteletét tette az épületben Arany János vagy éppen Erkel Ferenc is.

 

További ajánlatok:
fehervartravel.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek