4 évnél régebbi cikk

Hévízi kalandozások az indián nyárban
Hévízi kalandozások az indián nyárban

Székesfehérvártól alig másfél órányira, Hévízen nem csak termálfürdőzhetünk: ha erdei sétára vagy különleges gasztro élményekre vágyunk, szintén jó irányban keresgélünk!

Ahogy csípősebbé válik a levegő, egyre többen éreznek kedvet ahhoz, hogy bevackolják magukat egy wellness hotelbe, szaunázással meg-megszakítva az élménymedencékben való ejtőzést. A két-három napos kiruccanásokba belefér egy kellemes kirándulás is, az indián nyár napsugarai úgyis előbb-utóbb kicsalogatnak a szabadba. Természetjárás, városnézés vagy gasztrotúra: kinek-kinek ízlése szerint beleférhet a hétvégi kikapcsolódásba.

Az erdő védelmező ereje

Ha a Székesfehérvártól mintegy másfél órányira található Hévíz felé vesszük az irányt, az imént felsorolt élmények mindegyikét megtalálhatjuk. Nemcsak a világhírű termálfürdőt, hanem a tavat körülvevő természeti környezet is hívogató. A tavat egy úgynevezett véderdő veszi körül, melynek nevéhez hűen védelmi funkciója van: a levegőben terjedő szennyeződésektől és zajtól, valamint a széltől és a kihűléstől is óvja a tavat. Az erdő telepítése Gróf I. Festetics Györgynek köszönhető, ő csapoltatta le a tavat körülvevő mocsarat és lehelt életet az első erdősávba.

Ma már több mint kétszáz éves platánokban gyönyörködhetnek az erre járók, és számos más őshonos faj mellett olyan különlegességekben, mint a mocsári ciprusok. A 2010-ben átadott Berki tanösvényt bejárva megismerhetjük a hévízi tavat, az azt körülvevő láprétet, a berek növény és állatvilágát.

Vízen úszó csodák

A tó legegyedibb növényei kétségkívül a tündérrózsák. Eredetileg a fehér tündérrózsa őshonos itt, amiből azonban ma már kevesebbet találni a vízen. Az 1800-as évek végén többféle tavirózsa fajt is telepítettek ide, melyek szépségéről a brit orvos-utazó, Richard Bright is említést tesz 1815-ben íródott könyvében. A számos faj közül az indiai vörös tündérrózsa bizonyult a legéletképesebbnek, melyet Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosított meg 1898-ban. Azóta a növény igazi jelképévé vált a városnak, ma már több színvariációját is láthatjuk a tóban és a kifolyón.

Ízek bűvöletében

Ha már eleget sétáltunk, vagy épp a fürdőzésben éheztünk meg, a legjobb, ha az egregyi városrész felé vesszük az irányt. A város központjától nagyjából huszonöt perc sétával érkezhetünk el az itt található borospincékhez, ahol számos borozó és étterem közül választhatjuk ki, hol költjük el a vacsoránkat, akár élőzenei kíséret mellett.

További ajánlatok:
www.hunguesthotels.hu/hotelpanorama
www.hunguesthotels.hu/hotelhelios

Borítókép: vizitura.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek