7 évnél régebbi cikk

Wellhello, Halott Pénz és Brains a FEZEN első napján - Fesztiválajánló
Fehérvár Médiacentrum fotójaWellhello, Halott Pénz és Brains a FEZEN első napján - Fesztiválajánló

Végre megint itt a FEZEN! Alig vártam már a hangulatát, meg a Wellhellót, a Halott Pénzt, a Brains-t és a többieket. Akár ezt is Írhatnám, ha már korábban jártam volna a székesfehérvári fesztiválon. De mivel ez még nem történt meg, így a szemetek előtt veszítem majd el a FEZEN.szüzességemet.

Az a jó egy fesztivál első napjában, hogy még mindenki tele van energiával. Aztán persze a többség hamar megfárad, ahogy halad bele a műanyag feles- és söröspoharakkal szegélyezett éjszaka jótékony sötétjébe. Egy idő után már nem számít, hogy borfolt van pólón és már az sem érdekel senkit, hogy az a cipő csupa retek, amire az érkezésünk első egy órájában még kínosan ügyeltünk. Gyorsan megtelnek a szabadon hagyott testnyílások porral, amit majd a reggeli tusolánál undorral távolítunk el. Ha pedig beüt a másnap, akkor jön a fogadalom, hogy ilyet aztán soha többet, kinek kell ez a hülyeség. És persze mire újra délután lesz, már a programot böngésszük, a heti karszalagot piszkálva a csuklónkon, hogy ugyan mi is lesz az, amit este érdemes megnézni.

Ismerős, ugye? De ma még van energia, tehát lehet tervezni, a programfüzetben karikázgatni.

Az első nap az idei FEZEN-en inkább egy erős magyar napnak tűnik és feltehetően nem is a nagyszínpad előtt gyűlik majd össze a legnagyobb tömeg. Sanszos, hogy a Wellhello (17:30, HARMAN Színpad) és az utánuk egyből következő Halott Pénz (19:30, HARMAN Színpad) viszi a napot. Nem mellesleg komoly jócsaj-invázióra lehet számítani és majd csak a mindig dödörgő örök rockerek bezzegeznek, hogy amikor EZEK még nem voltak itt, minden sokkal jobb volt. De nem. Egy fesztivál ugyanis attól fesztivál, hogy van mindenféle ember, mindenféle zene, mindenféle minden. És ez így van rendjén. A fesztivál  ugyanis - jó esetben - egy felnőtt vidámpark. Ennyit az örök igazságokról, térjünk vissza inkább az egy négyzetméterre eső pompás női seggek mágnesére, a Wellhello-Halott Pénz duplakoncertre, ahol majd a megfelelő pillanatban közösen énekli el Marsalkó Dávid és Diaz azt hogy:

A szentendrei Brains (23:00, Rézangyal Petőfi Színpad) minden kétséget kizáróan Magyarország egyik legjobb koncertzenekara, szóval hiba lenne kihagyni a bulijukat. Már csak azért is, mert a hihetetlen energia mellett, ami mellbe vágja az embert egy-egy koncertjükön, elképesztően jó csajok szoktak sorjázni az első sorokban és éneklik együtt Kéri Andrással, azaz MC Columbóval a Brains slágereit. Mindez jellemzően angolul történik, hiszen a csapat elsősorban ezen a nyelven fogalmazza meg magvas gondolatait, például azt, hogy Take you high. Az fmc.hu ajánlata azonban ez:

Matisyahu óta illik ismerni és szeretni az izraeli vagy azzal kapcsolatos popzenét vagy mit. Annak ellenére, hogy ő maga nem izraeli, hanem tősgyökeres amerikai, aki mégis zsidó származású reggae- és rockzenészként lett ismert. De ez a nap nem róla szól a FEZEN-en (már csak azért sem, mert egyáltalán nem szerepel a fellépők között), hanem sokkal inkább a haifai Infected Mushroom (21:30, HARMAN Színpad) csapatról. Ezt kb. úgy képzeljétek el, mintha a Prodigy-t és a Fluke-ot összegyúrnánk, az egészet nyakon öntenénk egy kis Rob Zombie-val, a végeredmény pedig valami ilyesmi lenne:

Azért ha már a városban lesz a Zorall (22:30, HAMMERWORLD Csarnok), őket sem szabad kihagyni. A agyar rockélet best of bulizenekara mára komplett színpadi látványelemekkel lép fel és röfögteti a szó jó értelmében a rockereket. Ha eddig még kimaradt volna Szaszáék művészete, egyszer érdemes legalább 10 percnyi esélyt adni nekik, hátha sikerül meggyőzniük egy jóféle bólogatásra mondjuk a Tűzvarázslóval és a többi (zömmel) popslágerből átdolgozott zenével. Vagy a szám alatt a színpadon flangáló csajokkal. Fájöööö!

De lehet ennél az összevisszaságnál sokkal profibban is, előre tervezett menetrenddel érkezni a fesztiválra. Itt van rögtön egy kicentizett verzió, elég feszes menetrenddel. Kezdésnek egy közös dülöngélés a Margaret Island-del (17:00 Rézangyal Petőfi Színpad) például az Esőre, már ha 30 perc alatt eljutunk eddig a számig. Kizárt. Fél hattól ugyanis  jelenésünk lesz a már említett Wellhello (17:30, HARMAN Színpad), majd rögtön utána a Halott Pénz (19:30, HARMAN Színpad) koncerteken. Ez a kettős a nap végigállósa, szóval ami ezekkel egy időben van, az biztosan kimarad. Utána irány az Infected Mushroom (21:30, HARMAN Színpad) és ezzel a napi kötelezőket letudtuk, keressünk valami felfedezésre várót. Ilyen lehet a FEZEN egyik külföldi sztárja, a mégis csak kevesek által ismert Children of Bodom (22:30 Fehérvár Színpad), akik remélhetőleg előadják az Oops I did it again-t, ezzel felrázva a vasút környékén élőket. Is. Ha végeztünk, levezetésnek nézzünk bele a magyar Slipknot tribute zenekar koncertjébe: a Slipchaos (2:00, HAMMERWORLD Csarnok) zárja a székesfehérvári fesztivál első napját. Meg ezt a cikket is. 

UPDATE: Végül így sikerült az első napunk a fesztiválon: Skindred, forrónadrágok és grillezett csülkös lepény - Elkezdődött a FEZEN

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek