7 évnél régebbi cikk

Időjósunk jelenti: ismét támad a nyár!
Fehérvár Médiacentrum fotójaIdőjósunk jelenti: ismét támad a nyár!

Csak kiböjtöltük azt a néhány napot, amely inkább volt őszies, mint nyárias. Hiába, az időjárás már csak ilyen.

Minap az egyik ismerősömmel értekezve hangzott el az illető szájából, hogy milyen már ez a nyár, szinte semmi meleg, szinte mindig esik és egyébként is, hogy-hogy nem fulladunk meg a hőségtől úgy, mint azt tettük akár tavaly nyáron is. Meg hogy létezik az, hogy a globális felmelegedés közepette vannak még nem túl forró nyarak. Én pedig próbáltam magyarázni, hogy bizony a globális felmelegedés nem csak arról szól, hogy minden évben, minden nyáron egyre melegebb van, hanem bizony vannak, lesznek változékonyabb, hűvösebb időszakok és a hőmérséklet sem konstans módon, folyamatosan emelkedik. Azt hiszem az nem is lenne túl jó, mert ha ez így lenne, akkor a század második felére már alá sem kellene gyújtani a halászlének, az magától is megfőne.

És minő meglepetés, az emberek emlékezetével ellentétben például a július nem is volt annyira hűvös, sőt egyenesen melegebb volt, mint a sokéves átlag. No, tényleg nem túl sokkal, mindössze +0,4 fokkal, de akkor is a melegebb tartomány irányába tértünk el a megszokottól. Mellesleg megjegyezném, hogy azért szóljak az idén hideg nyarat érzők tábora mellett is, tavaly például több mint +2 fokos júliusi pozitív hőmérsékleti anomália volt tapasztalható országszerte, azaz igazi hőséges július volt.

És végre jön a jó hír a nyári időt kedvelőknek, vasárnapra visszatér a nyári idő, majdnem minden jellemzőjével. Lesz bőven részünk napsütésben, sőt, délutánra már többet húzódunk majd az árnyékba előle, abba az árnyékba, ahol körülbelül 28 fok lesz a legmelegebb órákban, úgy 14-17 óra között. A napon, napsütésben ugyanezt 30+ foknak érezhetjük, de az időnként élénk délnyugati szél enyhítheti majd magas hőérzetünket. Azt azért hozzátenném, hogy a hajnal még mindig hűvös lesz, mert csak 15 fok körül leszünk, de 9 óra tájékától már senki nem fog fázni. És lesz-e eső, netalántán zápor, zivatar? Úgy néz ki, hogy erre szinte semmi esély, azaz minden királyi program megtartható, megtartandó, és az esti Szertartásjátékokon sem kell futnunk az eső elől, de azért némi szúnyogriasztót azért ajánlanék!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek