7 évnél régebbi cikk

Ma van a fotózás világnapja
Fehérvár Médiacentrum fotója
horvath.renata
Ma van a fotózás világnapja

A fotózás világnapjaként tartják számon augusztus 19-ét. Miért? Mert 177 ével ezelőtt éppen ezen a napon mutatták be a nagyközönségnek a dagerrotípia-készítés technikáját.

Jeles nap a mai a fotósok számára. Országszerte különböző programok várják az érdeklődőket a fotózás világnapja alkalmából, többnyire múzeumok, fotóklubok szervezésében. A Magyar Fotográfia Napja alkalmából a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) augusztus 27-én a ceglédi Kossuth Múzeumban tartja központi ünnepségét.

1839. augusztus 19-én a párizsi Institute de France-ban tartott ülésen a publikum elé tárták a fotográfiai eljárás minden részletét, melyet Daguerre és Niépce talált fel.

Louis Daguerre-től Egy ritkasággyűjtemény darabjai (1837) az első ismert dagerrotípia:  

(Fotó: wikipedia.org)

Mi is az a dagerrotípia?

A dagerrotípia a fotográfiában az képrögzítési eljárás volt, amely elsőként gyakorlati használatba került, Louis Daguerre és Nicéphore Niépce fejlesztette ki. Nem volt sokszorosítható, ezért a megmaradt dagerrotípiák egyedi műtárgynak minősülnek. Az ezüstözött rézlemezt polírozták, majd tisztították. Az eljárás sikere teljes mértékben az alaposságon múlt. Ezután jódgőzben - később bróm- vagy klórgőzben - érzékenyítették, amíg a lemez sötétsárga színűvé nem vált. Az érzékenyítéshez speciális fadobozt használtak, amelynek alján porcelán vagy üvegtálban volt a jód. Sokáig népszerű eljárás volt, annak ellenére, hogy az üveglemezre vagy papírra készített képek gyorsabbak és olcsóbbak voltak.

Bár Székesfehérvárral kapcsolatos dagerrotípiát nem találtunk,azért nézzetek meg néhány fotót városunkról az 1920-as évekből:

 (Fotó:Fortepan)

(Fotó: Fortepan)

 (Fotó: Fortepan)

(Fotó: Fortepan)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek