7 évnél régebbi cikk

A csontig hatoló félelemet köszönhetjük neki
Fehérvár Médiacentrum fotójaA csontig hatoló félelemet köszönhetjük neki

126 éve, 1890-ben a mai napon született a népszerű amerikai író, a horror nagymestere, Howard Phillips Lovecraft, akinek a csontig hatoló borzongást, a Cthulhu-mítoszt és a Necronomicont is köszönhetjük.

A '90-es években vált igazán népszerűvé Magyarországon Howard Phillips Lovecraft. Az időzítés annak volt köszönhető, hogy a hazai könyvkiadók ekkor kezdtek el komolyabban foglalkozni a sci-fivel, a fantasyval és a horrorral. Lovecraft pedig a horror nagymesterének számít, olyan szerzők példaképe, mint például Stephen King, vagy Neil Gaiman.

Az amerikai író hirtelen jött hazai népszerűségének további magyarázata, hogy egyrészt műveinek jogdíj kötelezettsége 1986-ban lejárt, így azok szabadon fordíthatóak voltak, másrészt a magyar kampány rettentően jól sikerült. Gondoljunk csak bele, abban a korban járunk, amikor a különböző szerepjátékok itthon is meghódították a fiatalokat, akiknek nagy része viszont még nem, vagy csak kevéssé beszélt angolul. A legelterjedtebb szerepjáték így a magyarok által kreált M.A.G.U.S. volt, de már szép számmal jelentek meg a külföldön hódító címek is, így a Gyűrűk Urára épülő Középfölde, vagy éppen a Lovecraft műveire épülő Cthulhu hívása. Ez utóbbi azonban kitűnt a többi szerepjáték közül, hiszen sem a fantasy, sem a sci-fi műfajába nem illett bele. Horror volt ez a javából, a vérfagyasztó, csontig hatoló félelem misztériuma. De hogy jön ehhez a zseniális magyar marketing?

Lovecraft egyik szörnye (Wikipédia)

Képzeljük el az akkori magyar közeget: internet gyakorlatilag még nincsen, a legtöbben az angolt még csak törik, a különböző szubkultúrák így jórészt csak magazinokból értesülnek az őket érdeklő dolgokról. Így volt ez a szerepjátékosok és sci-fiket kedvelők körében is. Havonta megjelenő újságokból értesült mindenki a legújabb trendekről, könyvekről, fordításokról, no meg arról, hogy Lovecraft valójában olyan történeteket írt, melyeknek valóság alapja lehet...

Az író sztorijaiban hangsúlyos szerephez jutnak különböző tárgyak, így például, könyvek, szobrok és régészeti tárgyak. Az egyik legismertebb ilyen kultikus tárgy a Necronomicon, a Halott Nevek Könyve, amelyet Lovecraft története szerint Abdul Alhazred, az őrült arab írt Damaszkuszban, 738-ban. Ez a könyv valóban annyira kultikussá vált, hogy misztifikálták, elkezdtek játszani vele és úgy tettek, mintha a valóságban is létezne. Az akkori kor fiataljának pedig több se kellett, elhitte, bevette, megette, sőt, tovább misztifikálta a dolgot, ezért az ezzel foglalkozó hazai kiadók még inkább rájátszottak a dologra és meg is jelentettek ilyen névvel egy könyvet. Ez remek kiegészítőnek bizonyult a lovecrafti szerepjátékhoz, voltak azonban, akik valóban elhitték: ez az az őrült arab által írt könyv, amely a „Holtak Országának Kalauza”…

Egy rajongó által elkészített Necronomicon (Wikipédia)

Így tört hát be Magyarországra Lovecraft, aki – ha már az őrületnél tartunk - egészen korán megismerkedett az elmebajjal: apja ugyanis három évvel a születése után megőrült. Az irodalmat akkor szerette meg az író, mikor nagyapja házába költözött és felfedezte annak 2000 kötetből álló könyvtárát. Legtermékenyebb időszaka 1926 és 1933 között volt, ekkor írta legnépszerűbb műveit, így például a Cthulhu hívását és a Rémület Dunwichbent.

Novellái hangulatukban Edgar Allan Poe-t követik, de a saját maga által kreált mítoszával teljesen új távlatokat nyitott. Műveire jellemző a borzongás, az ismeretlen iszonyattal való szembesülés, ahol a történet főhőse előtt csak egy pillanatra vagy egyáltalán nem lebben fel a boldog tudatlanság fátyla. Történeteinek egyedi hangulatát a végig ott lappangó sejtés és bizonytalanság, a szenvtelen, ember előtti hatalmakkal való találkozás adja meg.

Neil Gaiman lovecrafti plüssökkel a nyakában (Twitter)

Lovecraft világában központi szerepet kapnak a Föld ősi istenei, a Nagy Öregek. Ezeknek a szörnyisteneknek a nagy része már több millió évvel ezelőtt, jóval az emberiség megjelenése előtt elhagyta a bolygót, bizonyos tárgyaknak, csoportoknak, törzseknek köszönhetően azonban mítoszaik nyomokban tovább élnek. A novellák hősei sokszor olyan helyzetekkel találkoznak, amik túlmutatnak rajtuk és az ember jelentéktelenségét hangsúlyozzák. A hősök nem egyszer kerülnek olyan szituációkba, amikor azzal kell szembesülniük, hogy ezek a lények csak arra vágynak, hogy visszatérhessenek a Földre…

Lovecraft 1937. március 15-én halt meg rákban. Providence-ben, a Swan Point temetőben helyezték örök nyugalomra. Rajongói csak négy évtizeddel később emeltek sírkövet neki "Én vagyok a gondviselés" felirattal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek