7 évnél régebbi cikk

Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről
Fehérvár Médiacentrum fotójaMinden, amit tudni érdemes a parlagfűről

Biokertészet ide vagy oda, bizony gazolni is kell azt a földet! Merthogy nemcsak a nemes növény burjánzik az édeni körülmények között, hanem az a fránya dudva is! A gyomok szinte bárhol képesek elterjedni és bőséges termést hozni kéretlenül is. Köztük vannak igencsak káros fajták, amelyekről azok is tudomást szereznek – akaratlanul is -, akik panelben laknak. Itt van például a parlagfű!

Az Ambrosia artemisiifolia (legyen valami latin is ebben a cikkben, ha már kertészeti témákat boncolgatunk) évről évre óriási számban jelenik meg a szántóföldeken és a házikertekben. Ha nem irtjuk rendszeresen (nyugalom, nem fogunk unatkozni akkor sem, ha a kapálás, tépegetés végeztével szűzies földön állunk, mivel valószínűleg újra és újra felbukkan majd), akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat - az esztétikai érzékünk megsértése és nemes virágaink elnyomásán kívül.

A növény akár másfél, két méteresre is megnőhet – attól függően, milyen gyakorisággal és hévvel kopasztjuk meg tőle a kertet. Tompa, négy élű száráról, sűrű oldalhajtásairól és szárnyasan szelt, sűrűn szőrözött leveleiről könnyen felismerhető. Irtása jelentős többletköltséggel jár a kertészek számára, termésveszteséget okoz, és a humánegészségügyben is napirendi témaként szerepel, hiszen allergiás tünetekkel ajándékozhatja meg az embert.

A felső hajtások végén, a rövid kocsányon ugyanis ott ücsörögnek a sárga színű, kb. 5 mm-es porzós fészkek 10-15 virággal, amelyek csak arra várnak, hogy bosszantsák a homo sapiens-t és megnyújtsák a várakozási listákat a tüdőgondozókban.

Kedvenc tüdőgyógyászommal (merthogy nekem olyan is van), Dr. Vidák Zsolt főorvossal pár napja arról beszélgettünk, hogy milyen kis alattomos növény is ez a parlagfű.

Dr. Vidák Zsolt főorvos szerint (is) nagyon alattomos növény a parlagfű (Fotó: Temesvári Márta)

A növény szezonja most kezdődött el, és egészen október közepéig (az első éjszakai fagyokig) tart. Az arra allergiás egyéneknél orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést okoz a legagresszívebb pollen! Asztmás tüneteket is okozhat, amely súlyos ingerköhögéssel, nehézlégzéssel jár azoknál, akik arra genetikailag hajlamosak. Életkori sajátosságoktól függetlenül bárikre súlyosan hathat.

Jó hír, hogy a parlagfű egy kicsit válogatós és a jól beállt gyepeket és az erdőket nem szereti. Irtását folyamatosan kell végezni, és a növényt még a virágzás előtt el kell pusztítani. Engedélyezett erőszak, sőt, a törvényi előírás szerint kötelező is! A gyomot közvetlenül ne érintsük meg, mert az is kiválthatja az allergiás reakciót! Ne vagánykodjunk, hanem húzzunk nyugodtan kesztyűt! Ha nagy területen akarunk zsiványkodni, akkor kaszáljunk, mivel a parlagfű nem tud újrahajtani, tehát elég a növény szárát elvágni, lehetőleg még a virágzás előtt. Ezen kívül a vegyszeres gyomirtás is hatékony lehet (bár ezt ugye a Biokertészet nem szereti, és csak a korai növekedési fázisban hatásos).

Ha pedig már tüsszögünk és fuldoklunk a fenti műveletek elvégzése miatt (vagy a szomszéd hanyagságának és privát nevelésű parlagfüvének köszönhetően), akkor először is győződjünk meg arról, hogy valóban ez a növény az oka-e problémáinknak? Mert okolni előszeretettel szoktunk mindent és mindenkit, mert az olyan könnyűnek tűnik elsőre… Egy egyszerű - ingyenes - bőrteszt azonnal igazolhatja elgondolásunkat, de aki nagyon sok pénzt akar áldozni rá, az flancolhat is és kérhet immunológiai vizsgálatot - vérét adva hozzá, és 1-2 hetet idejéből, amíg az eredmény megérkezik a laborból.

Balogh Zoltánné (Éva nővér) épp egy fájdalommentes bőrtesztet végez el (Fotó: Temesvári Márta)

Megoldás: ha a parlagfű a hibás: sokan azt hiszik, hogy a kalcium megoldás jelenthet, de nem! Csak pár órára ad védettséget, tehát felesleges pénzkidobás. Sőt, a házipatikai módszerek is csődöt mondanak ebben az esetben. Akkor mi marad? Az asztmás tüneteknél inhalációs eszközökre van szükség, amit tüdőgyógyász szakorvos írhat fel légzésfunkciós vizsgálat alapján.

A légzésfunkciós vizsgálat sok kérdésre azonnali választ ad (Fotó: Temesvári Márta)

Akinek pedig csak allergiás tünetei vannak, annak korszerű, 24 órás hatású antihisztaminok állnak rendelkezésre. Ezeket a háziorvos is felírhatja, illetve recept nélkül is kaphatóak. Fontosak még a lokális gyulladáscsökkentők, orrspray-k, szemcseppek is. Dr Vidák Zsolt szerint a szteroidos orrspray-k hatása a legjobb és legtartósabb, mellékhatásuk a közhiedelemmel ellentétben elenyésző.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek