5 évnél régebbi cikk

Öt tipp a pollenek ellen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Öt tipp a pollenek ellen

Miért nem lehet eleget beszélni a pollenallergiáról? Mert rengetegen szenvedünk tőle! A gyötrő tünetek mellett pedig szinte képtelenség elfeledkezni róla. Néhány dolgot azonban a hétköznapi életvitel során is tehetünk azért, hogy enyhítsük a panaszainkat.

Az MTI augusztus 13-i értesülései szerint az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt, mivel a parlagfű komoly tüneteket okozhat az allergiásoknak. A napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte a magas illetve nagyon magas tartományban alakul.

Íme, öt apróság, amivel – az orvosunk által előírt készítmények mellett - picit komfortosabbá tehetjük a közérzetünket ilyenkor.

Kerüljük a görögdinnyét!
Bizonyos élelmiszerek felerősíthetik a szénanáthások érzékenységét, fokozhatják panaszaikat. Ebben élen jár a görögdinnye, ami még úgynevezett keresztallergiát is okozhat: a szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés mellett ajak- vagy nyelvduzzanat, hasi görcsök is előfordulhatnak. Hasonló okokból szintén jobb, ha nem visszük túlzásba a sárgadinnyét, a paradicsomot és az uborkát.

Mossunk gyakran hajat!
Nem elég, hogy a levegőben mindenütt ott száll a virágpor, a hajunk kiváló terep neki, hogy egyéb porszemcsékkel együtt megtelepedjen. Jobban tesszük, ha minél sűrűbben megszabadulunk tőle. Az sem árt, ha ezekben a hetekben napközben is többször hideg vízzel megmossuk az arcunkat, szemünket, ez is csökkentheti az irritációt.

Használjunk tengervizes orrsprayt!
Egyszerű, de nagyszerű! A legkíméletesebb módon tisztítja meg az orrjáratokat a belélegzett pollentől, enyhíti az irritációt, megnyugtatja a nyálkahártyát. És nincs korlátozva, hogy egy nap hányszor használhatjuk.

Kerüljük a dohányfüstöt!
Ha valamire végképp nincs szüksége egy szénanáthásnak, az a cigarettafüst. Ingerli a légutakat, az orrot, és fokozza az allergiás panaszokat. Ha egyébként dohányzunk, parlagfű szezonban legalább próbáljunk meg valamivel ritkábban rágyújtani.

Szellőztessünk kevesebbet!
Tulajdonképpen szükségmegoldás, de próbáljuk minél kevesebbet nyitogatni az ablakot, hogy ne engedjünk a szobák levegőjébe annyi virágport. Aki teheti, hasznát veheti a pollenszűrővel felszerelt légkondicionálónak.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek