7 évnél régebbi cikk

Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek
Fehérvár Médiacentrum fotója
stefan.agnes
Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek

Sokféle szempontot kell figyelembe vennünk az iskolatáska választása során. Mint többgyermekes, gyakorló anya mondhatom, hogy a feladat nem egyszerű. Összegyűjtöttem azokat a főbb dolgokat, amik segítségünkre lehetnek a döntésben.

Kezdjük az elejéről: az iskolakezdőkkel! Először is a korosztályos igények alapján indulhatunk keresgélni, mert a boltba lépve mindig is ez volt az eladók első kérdése: hány éves gyereknek lesz?

Jó ha visszük magunkkal a leendő tulajdonost próbálni, hiába is gondoljuk, hogy ismerjük az ízlését, és tudjuk ki a kedvenc rajzfilmhőse, a táskát is fel kell ám! Akkor lesz szemmel látható, hogyan illeszkedik a testi adottságokhoz, azaz mekkora a gyerekhez képest. Semmiképpen ne vegyünk meg olyat, ami már üresen is a popsija alá lóg, akármennyire is az tetszik neki a legjobban. Olyat sem célszerű beszerezni, aminek a vállpántjai nem a megfelelő helyre fognak támaszkodni, szélesebbek a vállövnél, ebben az esetben a táska hol jobbra, hol balra fog lelógni gyerekünk vállairól a felkarjára.

Második szempontunk a funkciók tekintetében a fazon kiválasztása - ami már nagyjából körvonalazódott a korosztályi kínálat eredményeképpen-, hiszen az alsó tagozat első éveiben közkedveltek a doboz jellegű, merev falú táskák. Ezek nagyon praktikusak, mert nem gyűrődnek benne a füzetek, könyvek. Gyakran több rekeszre vannak belül osztva, így könnyen kiigazodnak benne a még olvasni nem tudó, de a matematika könyvet már keresgélő apró gyerekek is.

A rózsaszín iskolatáska örök slágeri (Fotó: Stefán Ágnes)

A nagyobbak számára is lényeges kérdés a külső-belső fakkok, zárható zsebek száma, vagy hogy van-e oldalsó kulacstartó. Fontos, hogy az üzletben mindenképpen jó előre jelezzük, hogy iskolatáskát szeretnénk vásárolni, nem pedig hátizsákot.

Az iskolatáskák jellemzően két pozícióban töltik napjaikat a suliban: az iskolapadok között lógva egy kampón, bennük sok-sok kiló tanszerrel vagy a földön heverve hason, hanyatt, a padok közötti szünetben ide-oda rugdalva. Ezt a kiképzést is bírniuk kell legalább egy egész tanév elejétől a végéig. Ennek tekintetében ellenőrizzük az akasztó, vagy fül strapabírását, valamint az a legjobb, ha vastag a kiszemelt táska alja, netalántán még műanyag pöckök is vannak rajta, hogy ne a sarkok lyukadjanak ki a leghamarabb. A színek közül a legpraktikusabb az, amin nem látszik a kosz. Tapasztalataim alapján minél sötétebb az iskolatáska, annál jobb.

Sötét, de mégis rózsaszín: ideális választás anyáknak, kompromisszumos megoldás gyerekeknek (Fotó: Stefán Ágnes)

Az igazán jó táskáknak a hátrésze merev, ugyanakkor kellően párnázott a háttal érintkező része, sőt, a megfelelő kialakítás a párát is kivezeti, hogy ne izzadjon a gyerek hátára, amíg hazaér. A megfelelő bélelés azért is fontos, hogy a könyvek ne nyomják a gerincet, az alsó élek pedig a derekat. Fontos a pántokat is szemrevételezni: ami nagyon vékony az biztosan vágni fogja a vállat, ha meg van pakolva az átlag napi cuccokkal a táska, ami napjainkba elérheti akár a 10 kg feletti súlyt is.Én is meglepődtem, mikor megmértem alsós és felsős gyerekem hátizsákját, mert egy kézzel lassan alig bírtam beemelni a csomagtartóba. Ők meggyőztek, nyugodjak meg, minden kell, ami benne van, semmit ne vegyek ki. Hősiesen cipelik nap mint nap, ezért is kell a kedvükben járnunk! Szeretik a manapság divatos, azonos dizájnnal ellátott tolltartó, tornazsák, uzsonnás doboz és egyéb kiegészítőket, ami illik a táskához. Ezekkel fokozhatjuk a gyerekek örömét, bizonyos életkorig ez fontos számukra.

A harmadik szempont a tartósság tekintetében az ár-érték arány. El kell döntenünk, mekkora összeget akarunk erre a célra fordítani, és az így vásárolt termék várhatóan meddig fogja betölteni a funkcióját. Itt elsősorban arra gondolok, hogy az első 1-2 tanévet gyerekünk simán kijárhatja ugyanazzal a táskával, de a következőkben oly mértékben változik az ízlése, igénye, szükséglete és maga a gyerek mérete is, hogy nem érdemes ennél hosszabb intervallumban terveznünk egy iskolatáskával.. A következő periódus hosszát nagyban az határozza meg, hogy gyermekünk mennyire amortizálja le a következő darabot, és annak mekkora volt a strapabíró képessége. Itt már magunk is látni fogjuk, milyen távra vásároljuk a következőt.

A fekete iskolatáska mindenhez megy, ráadásul könnyű tisztítani (Fotó Stefán Ágnes)

Felsőbb osztályos gyereknél nem lényeges már annyira, hogy vadiúj cuccokkal kezdje a tanévet, tehát marad a tavalyi táska.

Azért ellenőrizzük le, hogy az imádott kabala teljesen épségben van-e, nem szorul-e kisebb-nagyobb javításokra, fülek megerősítése, belső szakadások stoppolására, esetleg a cipzár cseréjére, nehogy hazafelé kipottyanjon például a lakáskulcs. Az ilyen jellegű javításokat olcsón megúszhatjuk, még ha szakemberre is bízzuk a dolgot, akkor se fog pár ezer forintnál többe kerülni a tanévkezdés ezen része. Mindenesetre egy alapos tisztítás garantáltan ráfér minden tavalyi táskára.

Ellenben mosógépet semmi esetre ne használjunk! Kíméletesebb és hatékonyabb módszer, ha fogunk egy körömkefét, és a megfelelő folyékony tisztítószer segítségével alaposan kisúroljuk a táskát kívül-belül. Bőséges öblítést követően lehet centrifugázni, vagy egy forró nyári délután szellős helyre csipeszelve hamar megszárad a megújult, illatos sulitáska!

Minden fenti szempontot figyelembe véve, jó kaland az iskolatáska vásárlás, és szerencsére egy jó darabig akár évről évre újra megismételhetjük! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek