3 évnél régebbi cikk

5+1 tanszer, amin nem szabad spórolni iskolakezdéskor
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
5+1 tanszer, amin nem szabad spórolni iskolakezdéskor

Az iskolakezdés a legtöbb családra nagy terhet ró, így érthető, hogy mindenki ott fog egy kicsit, ahol tud. Vannak azonban olyan iskolaszerek, amelyeken nem szabad spórolni.

Hosszú, hosszú, nagyon hosszú a lista, amin végig kell jutni szeptember 1-ig - mindegy, hogy az első vagy ötödik osztályt kezdi gyermekünk. Az, hogy legyen tolltartó, majd meg is töltsük rendesen, csak kezdet: áll még a sorban a matekdoboz, a rajzkészlet, a testnevelés felszerelés és társai. 

Érthető, hogy a családok többsége, pláne, ahol több gyermek is iskolába jár, ott igyekszik fogni néhány forintot, ahol csak tud. Vannak azonban olyan olyan iskolaszerek, amelyeken nem szabad spórolni, mert hosszú távon gyermekünk jár rosszul, vagy akár az egészségére is negatív hatással lehet a nem megfelelő választás.

Ceruzák

Egy kiselsős esetében kiemelten fontos, hogy jó minőségű legyen, de felsőbb osztályosoknál is elengedhetetlen, hogy megfelelően fogó ceruzát használjanak. Fontos, hogy az írószer anélkül is jól fogjon, hogy különösebben rá kellene nyomni a gyermeknek a papírra a ceruzát írás vagy rajzolás közben, ugyanakkor legyen annyira kemény a hegy, hogy ne maszatolódjon.

A grafit tekintetében a legjobb választás a HB jelzésű, ezt szokták a tanárnénik is javasolni azon a bizonyos listán.

Grafitból mindenképpen érdemesebb a kicsit drágább árkategóriájút választani, mert azok - tapasztalat - megbízhatóbbak, jobb minőségű és keményebb a grafitot ölelő fahüvely, így a ceruzahegyezés is "gazdaságosabb", illetve a véletlenül a padról lezuhogások hatásainak is jobban ellen tud állni.

Főként első osztályban a színes ceruzáknak is nagy jelentősége van, hiszen akkor még a kicsik rengeteget rajzolnak, és nagyon lelombozó tud lenni, ha végül az a nagy mű éppen a nem megfelelően fogó színes miatt nem sikerül...

Radír

"Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik" - tartja a mondás. Szóval, tetszik vagy sem, időnként radírozni kell, ami a kisebb gyermekeknek földöntúli örömet tud okozni, ennek megfelelő vehemenciával végzik a műveletet. Így aztán nagyon nem mindegy, hogy milyen radírgumi lapul a tolltartóban...

Hogy milyen az ideális? Ne legyen túl kemény, mert akkor radírozás helyett karistol és tép, aminek a füzet- és könyvlapok nem biztos, hogy ellen tudnak állni. De ne legyen túl puha sem, ami törik és maszatol, egy jó radír ugyanis úgy tisztítja a papírt, hogy közben nem hagy csúnya foltokat maga után.

Vannak olyan helyek, ahol ki lehet próbálni a ceruzákat és a radírokat, és érdemes is szánni néhány percet a tesztelésre.

Füzet

Gyakorlatilag minden mintával, csillámmal, szivárvánnyal díszített füzetet meg lehet már kapni: kislányoknak Jégvarázs, kisfiúknak Pókember, cicásoknak kiscicák, de láma és különféle autócsodák is díszíthetik a füzet borítóját.

Ám a lényeg nem kívül van! Mielőtt leemelnénk a polcról a füzetet, nyissuk ki és nézzük meg, hogy megfelelően erős-e a vonalazás! Ez ugyanis sajnos nem minden terméknél egyértelmű, és nem hiszem, hogy különösebben kellene részletezni, hogy milyen nehézségeket okozhat egy éppen írni tanuló kisgyermeknél, ha még a vonalközöket is úgy kell vadásznia. Nemcsak az írás tanulást nehezíti, de szemének sem tesz jót a felesleges erőltetés.

A másik fontos szempont, hogy kellően erős legyen a tűzése, ugyanis különben könnyen megeshet, hogy a negyedik kinyitás-becsukás után nemes egyszerűséggel lapjaira hullik a füzet.

Faragó

Árban nincsenek több ezer forintos különbségek a jó és rossz faragók között, néhány száz forinttal kell csak többet költeni rá, hogy olyat szerezzünk be, ami az egész évet kihúzza és megfelelő eredményt ad. Itt is a (nagyon) olcsó, lehet az igazán drága, mert néhány nap-hét szenvedés után úgyis újat kell vásárolni. 

Bár egyértelműnek tűnhet, hogy egy faragó szépen kihegyezi a ceruzát, ám sajnos tapasztalatból mondhatom, hogy ez nagyon nem így van: vannak olyan faragók, amelyekbe finoman szólva sem túl éles a kés, szálasítják, tépik a ceruza hüvelyét, feleslegesen nyűvik a grafitot. 

Ami még itt fontos lehet: legyen alkalmas a hegyező vékony és vastag ceruzák faragására is, és legyen tartályos, hogy ne hulljon végig a tanterem, szoba padlózatán a faragvány.  

Tornacipő

Bár nagyon sok tornatermet már úgy újítanak fel, hogy figyelnek az izületkímélő padlózata, azért ne legyenek illúzióink, egy sima egyszerű talpú tornacipő nem tesz jót gyermekünk vázrendszerének, ráadásul ezeknek a lábbeliknek a kialakítása sem megfelelő, nyomokban sem követik a láb formáját, az ortopédorvosok rémálmai.

Arról nem is beszélve, hogy a feltűnően olcsó sportcipőknél nyugodtan számoljunk egy második körös beszerzési körúttal, mert sok esetben néhány hónap nyúzás után leválhat a talpuk, engedhet a varrás.

Persze nem kell azonnal soktízezres beruházásokba kezdenünk, érdemes az arany középutat választani: közepes árfekvésű, de jobb kialakítású cipőt választani!

+1 Iskolatáska 

Sokan sok helyen foglalkoztak már a megfelelő iskolatáska kiválasztásának fontosságával, és mi is eredtünk már az ideális iskolatáska nyomába. Azt azonban - mielőtt óriási beruházásokba kezdenénk - fontos tisztázni: mennyit kell a táskát gyermekünknek cipelni.

Abban az esetben ugyanis, ha gyalog vagy busszal jár iskolába, és viszonylag sokáig kap terhelést a válla, háta, akkor nincs mese, tényleg járjunk el körültekintően, hiszen itt már egészségügyi szempontok is játszanak. 

 Akkor azonban, ha az iskoláig tartó távolság csekély, esetleg autóval hozzuk-visszük a gyermeket, lehetünk lazábbak, és nyugodtan helyezhetjük előtérbe a pénztárcánk vagy a gyermekünk esztétikai igényeit is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek