Partly cloudy7 °C
2021. január 20. szerda Sebestyén
Menü
Házhozszállítás

Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek

Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek
Az iskolavásárlás egy örök dilemma (Fotó: Flickr/stefanos papachristou)

Sokféle szempontot kell figyelembe vennünk az iskolatáska választása során. Mint többgyermekes, gyakorló anya mondhatom, hogy a feladat nem egyszerű. Összegyűjtöttem azokat a főbb dolgokat, amik segítségünkre lehetnek a döntésben.

Kezdjük az elejéről: az iskolakezdőkkel! Először is a korosztályos igények alapján indulhatunk keresgélni, mert a boltba lépve mindig is ez volt az eladók első kérdése: hány éves gyereknek lesz?

Jó ha visszük magunkkal a leendő tulajdonost próbálni, hiába is gondoljuk, hogy ismerjük az ízlését, és tudjuk ki a kedvenc rajzfilmhőse, a táskát is fel kell ám! Akkor lesz szemmel látható, hogyan illeszkedik a testi adottságokhoz, azaz mekkora a gyerekhez képest. Semmiképpen ne vegyünk meg olyat, ami már üresen is a popsija alá lóg, akármennyire is az tetszik neki a legjobban. Olyat sem célszerű beszerezni, aminek a vállpántjai nem a megfelelő helyre fognak támaszkodni, szélesebbek a vállövnél, ebben az esetben a táska hol jobbra, hol balra fog lelógni gyerekünk vállairól a felkarjára.

Második szempontunk a funkciók tekintetében a fazon kiválasztása - ami már nagyjából körvonalazódott a korosztályi kínálat eredményeképpen-, hiszen az alsó tagozat első éveiben közkedveltek a doboz jellegű, merev falú táskák. Ezek nagyon praktikusak, mert nem gyűrődnek benne a füzetek, könyvek. Gyakran több rekeszre vannak belül osztva, így könnyen kiigazodnak benne a még olvasni nem tudó, de a matematika könyvet már keresgélő apró gyerekek is.

Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek

A rózsaszín iskolatáska örök slágeri (Fotó: Stefán Ágnes)

A nagyobbak számára is lényeges kérdés a külső-belső fakkok, zárható zsebek száma, vagy hogy van-e oldalsó kulacstartó. Fontos, hogy az üzletben mindenképpen jó előre jelezzük, hogy iskolatáskát szeretnénk vásárolni, nem pedig hátizsákot.

Az iskolatáskák jellemzően két pozícióban töltik napjaikat a suliban: az iskolapadok között lógva egy kampón, bennük sok-sok kiló tanszerrel vagy a földön heverve hason, hanyatt, a padok közötti szünetben ide-oda rugdalva. Ezt a kiképzést is bírniuk kell legalább egy egész tanév elejétől a végéig. Ennek tekintetében ellenőrizzük az akasztó, vagy fül strapabírását, valamint az a legjobb, ha vastag a kiszemelt táska alja, netalántán még műanyag pöckök is vannak rajta, hogy ne a sarkok lyukadjanak ki a leghamarabb. A színek közül a legpraktikusabb az, amin nem látszik a kosz. Tapasztalataim alapján minél sötétebb az iskolatáska, annál jobb.

Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek

Sötét, de mégis rózsaszín: ideális választás anyáknak, kompromisszumos megoldás gyerekeknek (Fotó: Stefán Ágnes)

Az igazán jó táskáknak a hátrésze merev, ugyanakkor kellően párnázott a háttal érintkező része, sőt, a megfelelő kialakítás a párát is kivezeti, hogy ne izzadjon a gyerek hátára, amíg hazaér. A megfelelő bélelés azért is fontos, hogy a könyvek ne nyomják a gerincet, az alsó élek pedig a derekat. Fontos a pántokat is szemrevételezni: ami nagyon vékony az biztosan vágni fogja a vállat, ha meg van pakolva az átlag napi cuccokkal a táska, ami napjainkba elérheti akár a 10 kg feletti súlyt is.Én is meglepődtem, mikor megmértem alsós és felsős gyerekem hátizsákját, mert egy kézzel lassan alig bírtam beemelni a csomagtartóba. Ők meggyőztek, nyugodjak meg, minden kell, ami benne van, semmit ne vegyek ki. Hősiesen cipelik nap mint nap, ezért is kell a kedvükben járnunk! Szeretik a manapság divatos, azonos dizájnnal ellátott tolltartó, tornazsák, uzsonnás doboz és egyéb kiegészítőket, ami illik a táskához. Ezekkel fokozhatjuk a gyerekek örömét, bizonyos életkorig ez fontos számukra.

A harmadik szempont a tartósság tekintetében az ár-érték arány. El kell döntenünk, mekkora összeget akarunk erre a célra fordítani, és az így vásárolt termék várhatóan meddig fogja betölteni a funkcióját. Itt elsősorban arra gondolok, hogy az első 1-2 tanévet gyerekünk simán kijárhatja ugyanazzal a táskával, de a következőkben oly mértékben változik az ízlése, igénye, szükséglete és maga a gyerek mérete is, hogy nem érdemes ennél hosszabb intervallumban terveznünk egy iskolatáskával.. A következő periódus hosszát nagyban az határozza meg, hogy gyermekünk mennyire amortizálja le a következő darabot, és annak mekkora volt a strapabíró képessége. Itt már magunk is látni fogjuk, milyen távra vásároljuk a következőt.

Az ideális iskolatáska nyomában - Tippek vásárláshoz szülőknek és gyerekeknek

A fekete iskolatáska mindenhez megy, ráadásul könnyű tisztítani (Fotó Stefán Ágnes)

Felsőbb osztályos gyereknél nem lényeges már annyira, hogy vadiúj cuccokkal kezdje a tanévet, tehát marad a tavalyi táska.

Azért ellenőrizzük le, hogy az imádott kabala teljesen épségben van-e, nem szorul-e kisebb-nagyobb javításokra, fülek megerősítése, belső szakadások stoppolására, esetleg a cipzár cseréjére, nehogy hazafelé kipottyanjon például a lakáskulcs. Az ilyen jellegű javításokat olcsón megúszhatjuk, még ha szakemberre is bízzuk a dolgot, akkor se fog pár ezer forintnál többe kerülni a tanévkezdés ezen része. Mindenesetre egy alapos tisztítás garantáltan ráfér minden tavalyi táskára.

Ellenben mosógépet semmi esetre ne használjunk! Kíméletesebb és hatékonyabb módszer, ha fogunk egy körömkefét, és a megfelelő folyékony tisztítószer segítségével alaposan kisúroljuk a táskát kívül-belül. Bőséges öblítést követően lehet centrifugázni, vagy egy forró nyári délután szellős helyre csipeszelve hamar megszárad a megújult, illatos sulitáska!

Minden fenti szempontot figyelembe véve, jó kaland az iskolatáska vásárlás, és szerencsére egy jó darabig akár évről évre újra megismételhetjük! 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár