7 évnél régebbi cikk

Újra a régi: homlokzati fényfestéssel ünnepelték a Szent István-bazilikát
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjra a régi: homlokzati fényfestéssel ünnepelték a Szent István-bazilikát

Szeptember 3-án, szombat este ünnepelték a Székesfehérvári egyházmegye főtemplomának, a Szent István-székesegyháznak elkészültét. A megszépült bazilikát először Spányi Antal megyés püspök, majd Soltész Miklós államtitkár, végül Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. A megnyitó után, az este szó szerinti értelemben is vett fénypontjaként homlokzati fényfestéssel elevenítették fel a Szent István-bazilika múltját.

Székesfehérvár városát, utcáit belengi a történelmi levegő. Furcsa belegondolni, hogy annak idején ugyanezt a - kipufogó-mentes - levegőt lélegezte Géza fejedelem, Szent István és a soron következő nagy királyaink, történelmünk kiemelkedő alakjai. Ez persze nem tegnap volt, de míg élünk, emlékezünk és beszélünk, addig a történelem sem merülhet feledésbe.

Éppen ebben rejlik a most elkészült, 800 éves Szent István-bazilika csodája is. Már a Fehérvárt alapító Géza fejedelem idején is itt volt a fejedelmi ház valamint négykaréjos, centrális elrendezésű temploma, ahova maga a fejedelem is temetkezett, és amelynek falait 1971-ben tárták fel. Valószínűleg itt koronázták meg I. Istvánt is. Mindazonáltal akkoriban nem ez volt a város főtemploma, plébániatemplommá vált, miután István megalapította a Nagyboldogasszony-templomot, a Középkori Magyar Királyság koronázótemplomát.  

Valószínűleg a Géza-kori templom lebontásával végül IV. Béla megépítette a Szent Péter és Szent Pál apostoloknak szentelt gótikus stílusú bazilikáját az 1230-as években - őt már itt koronázták. A templom már ekkor katedrálisi ranggal büszkélkedhetett, és a későbbiekben is nagy tisztelet övezte, hiszen királyaink itt hozták meg első rendeletüket, itt váltak igazán uralkodóvá. A török hódoltság idején dzsámiként működött, utána a jezsuitákhoz került, és nekik köszönhetően megkezdődtek a templom átépítésére irányuló kezdeményezések is az 1700-as évek elején. 

Székesfehérvár 1600-as években (Fotó: egykor.hu)

A ma is látható bazilikát 1741 és 1777 között építették át barokk stílusúvá Martin Grabner tervei alapján. 1777-ben Mária Terézia megalapította a székesfehérvári püspökséget, így a templom székesegyházi rangot kapott. 1938-ban kapta IX. Piusz pápától a kisbazilika (basilica minor) rangot, de a II. világháború alatt súlyosan megrongálódott és csak az 1950-es években állították helyre.

(Fotó: minalunk.hu)

2014 júniusában azonban az épület homlokzata szakaszosan omlani kezdett, így elkezdték a felújítási munkálatokat. Ennek elkészültét és a templom gazdag múltját ünnepelték meg most, szeptember 3-án, szombat este. A megnyitón Spányi Antal megyés püspök, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Cser-Palkovics András mondtak köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették a bazilika renoválását.

A megnyitó után liturgikus ének következett Vox Alba és MusiColore együttesek előadásában és bemutatták azt a kisfilmet is, mely a renoválás alatt feltárt leleteket és kutatási eredményeket foglalja össze. Végül este 10 órától kezdetét vette a fantasztikus homlokzati fényfestés, és az éjszakában megelevenedett a templom 800 éves története. A fényfestés, melyet egy nemzetközileg elismert művészcsoport készített, a Szent István-székesegyház az évszázadok viharában címet kapta.

Fényfestés a Szent István-székesegyház homlokzatán, Székesfehérváron (Fotó: Horváth Reni)

Fényeffektekkel jelent meg a székesegyház története az éjszakában (Fotó: Horváth Reni)

További fotók a fényfestésről az fmc.hu facebook oldalán találhatóak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek