7 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár uralkodó színei: bemutatkozik a kék!
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzékesfehérvár uralkodó színei: bemutatkozik a kék!

Szokták mondani, hogy Isten bizonyára festő, annyi szín vesz körbe minket. A természet szolgáltatja az alapot, ahol valamennyi színárnyalat megtalálható. Indítunk hát egy sorozatot, melyben a színek kapják a főszerepet: megnézzük jelentésüket, kifejező erejüket, hatásaikat és megjelenési formáikat. Az első rész protagonistája Székesfehérvár egyik uralkodó színe, a kék!

Indítsunk egy lélegzetvételnyi színelmélettel. A színeknél - számtalan árnyalatú megjelenése ellenére - mindössze három alapszín van, ezekből valamennyi színárnyalat kikeverhető. Ez a három alapszín a hagyományos - és egyúttal ma már hiányos - színelmélet szerint a vörös, a kék és a sárga, a művészek a mai napig még többnyire ezt a színrendszert használják. Székesfehérvár tudja mi a jó, mert ebből kettő is megtalálható a színei között, a vörös és a kék is. Az egymással ellentétes színpárokat, melyek keveréséből szürkésfehér szín jön létre, komplementer színpároknak nevezzük. Ezek a színkörben is egymással szemben találhatók, így például komplementer színpárnak felel meg a kék és narancssárga....na jó, hadd szóljon!

Íme az a bizonyos színkör:

Színkör, átellenben a komplementerek (Fotó: tudasbazis.sulinet.hu)

 A kék szín hatásai:

Egyes kutatások szerint a kék szín boldogságérzetet és bizalmat vált ki a férfiakból és nőkből egyaránt - szóval randira és állásinterjúra is kiváló választás. Szimbolikáját illetően a transzcendenciával, mennyei hatalommal, végtelenséggel ugyanakkor békével, nyugalommal hozzák kapcsolatba. Esetlegesen szimbolizálhatja még a képzeletet és szürrealitást is. A keresztény szimbolikában az angyalok, valamint Szűz Mária attribútuma. 

A kék megjelenése:

Mint kiderült tehát, a kék a három alapszín egyike, kiegészítő színe, azaz komplementere pedig a sárga. A legnagyobb kékséget a Földön az ég színe jelenti, melyet a légköri szóródás vált ki. A Rayleigh-fényszórás következtében a Naptól távolodva egyre több hiányzik a napfény vörös, sárga és zöld árnyalataiból, a kék komponensek nagyobb mértékben szóródnak, így az ég is kék színűnek látszik. Telítettsége a levegőben található vízgőztől, molekuláktól függ. A vizek, tengerek, óceánok kék színét is nagyrészt a légkör színének visszatükröződése adja, illetve az, hogy a nagyobb mélységig csak a kék fény képes lehatolni és onnan visszajutni a felszínre. Ezentúl a természetben virágok, állatok is pompázhatnak fantasztikus kékekben, a szemszín pedig állítólag egy 6-10 ezer évvel ezelőtt kialakult genetikai mutáció eredménye.

Több nemzet zászlaján is megtalálható a kék szín. Néhány esetben ez jelölheti a tengert vagy az eget, de szimbolikus jelentése is van, utalva a békére, igazságosságra, egyenlőségre, demokráciára, vagy éppen magára a népre, mint az élet legfőbb forrására. Székesfehérvár címerében és zászlajában a kék szín első látásra a felhőtlen, kék égboltot ábrázolja, ugyanakkor a királyi temetkezések helyszínéül szolgáló, kiemelt egyházi jelentőséggel bíró város esetében a kék égbolt utalhat a túlvilági életre, mennyei hatalomra is.  A kék egyik árnyalata, a királykék sem véletlenül kapta nevét: mivel a francia királyok és hercegek színe lett és gyakran arannyal párosították, így a mai napig is a hatalom és a kifinomult elegancia jelképe .

Híres kékek

Johan Strauss: Kék Duna keringő

Az 1866-ban komponált művet a történelem egyik legtartósabb sikerű tánczenéjeként tartják számon. Neve állítólag abból a legendából alakult ki, miszerint a szerelmesek előtt kék színűnek tűnnek a Duna hullámai. 1890 óta az Oly kék Duna kezdetű szöveggel is szokták énekelni. Hírnevén csak öregbített, hogy Stanley Kubrick is felhasználta a 2001: Ürodüsszeia című filmjében.

Hupikék törpikék

"Jönnek a törpök és éhesek a hasak, rég kiürült már a levesporos tasak, jönnek a törpök és követelik Hamit, még makarónit!" Azonban a kajához üdcsi is jár, viszont "attól tartok Captain törp, elfogyott a gyömbérszörp, úgy esett e rém eset, megittuk az összeset!" A kék törpök az 1980-as években robbantak be életünkbe, azóta több generáció nőtt fel a Hupikék törpikék és Hókuszpók valamint gonosz cicája, Sziamiaú örök cívódásain, és sokszor még a fagyigombócok közt is megjelenik egy Hupikék táblával ellátott hideg, kék színű édesség. A hupikék szín egyébként  a hupál, vagyis üt-ver igéből származik, eredménye a kék-zöld avagy hupikék foltok. 

Erzsébet királynő

Oké, az angol királynő nem mindig kékül be ennyire, viszont ruhája igencsak szépen illik az elit vérszínéhez. Az arisztokrata származásúakra az évek során ugyanis ráragadt a kékvérű kifejezés. Ennek eredete nem más, minthogy a gazdagabb, rangosabb családokban a minél fehérebb bőr volt a divat (erre különböző módszerekkel, kalappal, kesztyűvel rá is gyúrtak, mivel a napbarnított bőr a földeken dolgozó parasztok színe volt), és így kékebbnek tűnt a vér árnyalata is az ereikben.

Kék ruci, kékvér (Fotó: est.hu)

Pablo Picasso: kék korszak, 1901-04

A spanyol származású avangtárd festő, Pablo Picasso első festészeti korszakát, az 1901 és 1904 között készült képeit szoktuk a kék korszakának nevezni. E képei sokban hasonlítanak még a szecesszióhoz a dekoratív vonalvezetést, a témát illetően. Azonban sokban el is tér tőle, ugyanis Picasso esztétikailag is kibontja a témát és tudatosan átalakítja az anatómia szabályait: a kompozíció belső törvényei szerint hol kiemel, hol meg elhagy belőle. Témáit a század eleji társadalmi kiúttalanság, embertelenség, magány és szorongás ihlette.  

Picasso: A gitáros, 1904 (Fotó: wikipedia.org)

Pepsi

A Pepsi és a Coca-Cola nem csak fogyasztásban, de a reklámok terén is szoros küzdelmet vívott egymással. A kék és piros párharcában ez utóbbi azonban megtartotta a vezetést. Emlékszünk még például a Coca-Cola jegesmedvéjére? Na, a Pepsinek a válasza erre Beyonce, Pink, Britney és Enrique Iglesias volt, vegyítve egy kis Queennel. Emlékszem, ez a reklám - a beckhames focissal együtt - rajta volt egy közértben vásárolt meseautós DVD-n is, és valahogy sose tudtam megállni, hogy egy-egy pillanatra bele ne tekintsek. 

Rotterdam

Rotterdamban, a Delfshaven nevű kerületben található ez a szikrázóan kék színű épület. Eredetileg ez egy eléggé elhagyatott, lerobbant ház volt, a szemlélődő számára a legkevésbé figyelemre méltó. Végül felkértek egy művészeti céget, hogy frissítsék fel a környéket, vagy lerombolják az épületet. Így lett a ház totálisan kékszínű, azzal a megállapodással, hogy addig így marad, amíg a közösségnek nincsen jobb ötlete. Azóta Rotterdam egyik leggyakrabban fotózott épületévé vált. 

Kék ház Rotterdamban (Fotó: holly3d.weebly.com)

Szex és New York

A szerelem beteljesüléséhez nem feltétlenül kell nagy esküvő, pazar helyszín, több száz fős vendégsereg és full extrás menyasszonyi ruha. Elegendő hozzá a vőlegény és a menyasszony, és valami kék. A történet főszereplője, Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) esetében persze ez nem más lett, mint egy kék színű Manolo Blahnik cipellő.

A menyasszonynak kell valami kék (Fotó: dailydosewedd.com)

A kék madár

Az 1976-os film nem csupán a sztárparádé okán vált a filmtörténet kulcsfontosságú remekévé - bár tény, hogy Liz Taylor, Jane Fonda és Ava Gardner szereplése jó alap volt hozzá - hanem a történelmi események következtében is. Az 1970-es években úgy tűnt, a két nagyhatalom közeledik egymáshoz, így létrejött az első szovjet-amerikai koprodukciós film a Lenfilm és a 20th Century Fox között. A film egy színdarab feldolgozása, a történetben két gyerek keresi a boldogságot jelképező kék madarat. 

Kék madár, Liz Taylor, boldogság (Fotó: filmes.guru)

Kék leves

Nem mindegy, hogy spárga, mint zöldség vagy spárga, mint kötél. Bridget Jonesnak ezt is sikerült összekevernie, ez megint nem az, aminek lennie kéne. Mert ugye nincs elég kék étel, hát alkotnia kellett egyet - persze totálisan véletlenül. A huszonegyedik századi filmek között az egyik legdurvább röhögőgörcsöt okozó jelenet.

Bridget Jones főzőtudományának eredménye (Fotó: bustle.com)

Kékszalag

Európa egyik legnagyobb tókerülő versenye a Kékszalag. A verseny nagy királya Litkey Farkas, aki már ki tudja hányszor (tizenkétszer!) nyerte el a Kékszalagot. Sokáig megdönthetetlennek tűnő rekordot tartott a Kékszalag: 1955-ben 10. Kékszalagon 10 óra 40 perces rekordot állított fel a Nemere 2 hajó, ami a mai napig eredeti állapotban megtekinthető a balatonfüredi kikötőben. Ezt 57 évvel később, 2012-ben a Fifty-Fifty döntötte meg 7 óra 13 perces kerülési idővel. Első versenyét 1934-ben rendezték. Idén 48. alkalommal kerülték meg a magyar tengert a vállalkozó kedvű vitorlások.  

Nemere II (Fotó: indafoto.hu)

Az Óceán szíve

Egy fantasztikus film, egy ékszer és megannyi asszociáció. Pénz, luxus, lövöldöző vőlegény, dicapriós külsejű szegény, de szerényen vagány srác, egy kanapé, egy rajz, egy autó. Az óceán szíve gyémánt, azaz "La coeur de la mer"  története azonban valós alapokon nyugszik. A Hope gyémánt XIV. Lajos francia király tulajdonában volt, majd halála után szív alakúra csiszolták, ekkor kapta az Óceán szíve nevet is (viszont állítólag nem volt a Titanic-on). Azóta számos ékszertervezőt megihletett, és Harry Winston egy 20 millió dollár értékű, 15 karátos kék gyémánt nyakláncot készített az Oscar-gálára, az idős Rose-t megformáló Gloria Stuartnak.

Kate Winslet és a Titanic-nyaklánc (Fotó: pinterest.com)

Kékestető

Hazánk legmagasabb pontja a Mátrában található Kékestető, 1014 méterrel a tengerszint fölött emelkedik a magasba. Tehát majdnem egy megabájtnyira... Innen indul egyébként az ország leghosszabb sípályája is, nyáron pedig kiváló helyszín a természetben való sétálásra, túrázásra, biciklizésre. A Kékesen található tévétorony még kb. 180 métert dob hozzá a magasságához (totálban 1200 méter).

Kékestető, a tévétorony is látszik (Fotó: almaimotthona.hu)

Avatar

James Cameron a Titanic után sem tudott leállni a kék színnel, és 2009 decemberében bemutatott filmjét már teljesen e színnek áldozta. Az Avatar történetének központi helyszínét, a Pandorát kék színű testtel rendelkező bennszülöttek, a na'vik lakják. A holdon található energiahordozóért megy a harc az emberek és a bennszülöttek között.

Az Avatar is bekékült (Fotó: youtube.com)

Kék-barlang, Capri

Az olaszországi Capri szigetének egyik legnevezetesebb látványossága a Kék barlang, mely a fénytörés miatt totális kék színben úszik. Egy kis csónakkal lehet bejutni a barlangba és ott elmerülni a mély kékségben. Befelé menet a fejedre vigyázz. 

Kék barlang Caprin (Fotó: pinterest.com)

A kékszakállú herceg vára

Ez az a mese, amit nem gyerekeknek írtak, mégis gyerekeknek is olvasnak. Oké, hivatalosan ez egy Bartók-opera, de élénken él emlékezetemben a gyerekekhez szóló mesekönyes változata. A borítón egy kékszakállas csúnya bácsi virított, akiről kiderült, hogy a pincében dugdossa előző feleségeit. Hát nem a legjobb elalvós mese, az tuti.

Würtz Ádám Kékszakállú herceg vára rézkarc, 1969 (Fotó: flickr.com)

Blue

Egy kékről szóló cikkből egyszerűen kihagyhatatlan a szépfiúkat összecsődítő Blue-t. Nem volt hosszú életű az együttes, 2000-től 2005-ig voltak együtt, de aztán 2009-ben újra összeálltak és a 2011-es Euroviziós Dalfesztiválon már ők képviselték az Egyesült Királyságot. Az együttes nagy áttörtése nem feltétlenül egy zene, hanem egy film volt. Az Igazából szerelem című filmben velük kapcsolatban hangzik el a lepukkant rocksztár híres mondata: ne vegyetek drogot, legyetek popsztárok és megkapjátok ingyen!


És végül: Eiffel 65

Ezt azt hiszem, nem kell nagyon magyaráznom...


A székesfehérvári kékek

Fehérvár AV19

A fehérvári hokicsapat kabalaállata a kék mezt viselő, de annál vörösebb fejű ördög.

(Fotó: Soós Attila, fehervarav19.hu)

Alba Fehérvár

A gyerekek és a közönség kedvence a kék kenguru, az Alba Fehérvár kosárlabdacsapat kabalaállata. Félidőben mindig csinálja a műsort: csokit dob, ugrabugrál, táncol, hogy aztán odatipegjen a meccs előtt összegyűlt csapathoz, és szőrös mancsát a többiekére rátéve velük kiáltsa: hajrá Fehérvár!

(Fotó: tevagyahos.hu)

Videoton FC

A vidi focicsapatának kabalaállata a róka már nem egy az egyben kék színben pompázik. De talán ez a legalkalmasabb végszó arra is, hogy Fehérvár másik domináns színét, a vöröset is előrevetítsük, amiről a következő részben lesz szó. 

(Fotó: vidi.hu)

És végül Székesfehérvár zászlaja, a kék és a piros színű lesz az.

(Fotó: szekesfehervar.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek